PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA VOKALNA GLASBA / NAŠA PESEM 2018

Naša pesem 2018

 

ŽIRIJA

 

AMBROŽ ČOPI

 

Ambrož Čopi


Ambrož Čopi je skladatelj, dirigent, pedagog, glasbeni motivator in organizator, poučuje pa na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo v Ljubljani in kot visokošolski sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Že med študijem je za svoje delo prejel številne nagrade in se uveljavil kot skladatelj vokalne glasbe in dirigent. Njegova dela se redno pojavljajo na domačih odrih, izvedbe pa so doživele uspeh v evropskih državah, Ameriki, Aziji, Izraelu, na Japonskem, v Rusiji in drugje. Vodil je številne zbore in z njimi dosegal najvišje uvrstitve na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Trenutno vodi APZ Univerze na Primorskem in Komorni zbor KGBL, ki se uvrščata med najboljše slovenske sestave. Za izjemne dosežke na glasbenem področju je prejel številne nagrade, med drugim prestižni nacionalni nagradi – Gallusovo plaketo (2014) in nagrado Prešernovega sklada (2016). Redno ga vabijo tudi kot predavatelja in člana žirij na različne mednarodne manifestacije.

 

HELENA FOJKAR ZUPANČIČ

 

Helena Fojkar Zupančič


Helena Fojkar Zupančič si je solopevsko in glasbeno pedagoško izobrazbo pridobila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, izpopolnila pa na številnih solopevskih in dirigentskih seminarjih. Zaposlena je na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani kot zborovodkinja in učiteljica vokalne tehnike. Vodi Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Zbor sv. Nikolaja Litija, ki gojita klasičen zborovski repertoar, ter 100-članski (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, ki prepeva gospel, pop in muzikal. Njeni zbori se odlikujejo po izpiljeni vokalni tehniki, poglobljenem poznavanju glasbenega gradiva, bogatem zvoku in izvirnih interpretacijah.
V letih 2004–2009 je vodila Slovenski otroški zbor, v letih 2009–2014 pa je snemala in koncertirala s Komornim zborom Radia Slovenija, leta 2014 je v abonmaju Mozartine nastopila s Simfoničnim orkestrom in zborom RTV Slovenija, leta 2015 pa z Zborom Slovenske filharmonije odprla koncertni cikel Slovenski glasbeni dnevi.
Kot dirigentka je bila večkrat nagrajena na državni in mednarodni ravni. Redno sodeluje v tekmovalnih žirijah doma in na tujem, s svojimi zbori naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev.
Leta 2016 je prejela nagrado Republike Slovenije za posebne dosežke na področju glasbenega šolstva.
Z veseljem se loteva različnih glasbenih zvrsti, raziskuje novosti, v že znanem pa išče drugačne pristope in metode dela. Med pevci je priljubljena kot dirigentka, ki zna navduševati in skupaj z njimi v glasbi iskati veselje. Na ta način je vzgojila številne generacije pevcev, ki pomembno sooblikujejo slovenski zborovski milje.

 

GARY GRADEN

 

Gary Graden


Gary Graden se je rodil v ZDA in se tam izobraževal na šoli za glasbo Hartt, poletnem glasbenem festival v Aspnu, v tujini pa je študiral pri Ericu Ericsonu na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu. Je nekdanji član in solist tenorist Komornega zbora Eric Ericson.
Graden je vodja za zborovsko glasbo v stockholmski stolnici in cerkvi sv. Jakoba. Prej je deloval na Glasbeni gimnaziji v Stockholmu (Stockholms Musikgymnasium) ter tam ustanovil in vodil komorni zbor. Z njimi in komornim zborom sv. Jakoba je osvojil številne velike nagrade in prva mesta na najuglednejših tekmovanjih po Evropi, vključno z veliko nagrado Evrope.
Sodeloval je na številnih državnih in mednarodnih festivalih ter naročil in prvič izvedel več kot 90 del švedskih in tujih skladateljev. Po vsem svetu je zaželeni dirigent, učitelj in žirant. Dirigiral je številnim zborom, med njimi švedskemu radijskemu zboru, zboru francoskega radia, madžarskemu radijskemu zboru, Zboru Slovenske filharmonije, Svetovnemu zboru mladih IFCM in italijanskemu mladinskemu zboru. Njegovo delo skladatelja in pevca je obeleženo na številnih radijskih in okrog 30 CD-posnetkih, med katerimi so nedavne izvedbe Bachovih motetov, Pasijona po Janezu in Händlovega Mesije.

 

SIMON PHIPPS, VB/ŠVE

 

Simon Phipps

 

Simon Phipps je dirigiral večini profesionalnih orkestrov na Švedskem, vključno s Švedskim nacionalnim orkestrom in göteborško Symphonijo. Njegov zbor Simon Phipps Vokalensemble velja za enega najboljših švedskih zborov. Osvojil je nagrade na številnih mednarodnih tekmovanjih. Najodmevnejša je s prestižnega festivala Marktoberdorf (Nemčija), na katerem je maja 2015 prejel prvo nagrado in posebno nagrado za najboljši program. Zbor je bil izbran za švedski zbor leta 2006 ter je osvojil grand prix in štiri dodatne nagrade na tekmovanju Florilège vocale de Tours v Franciji leta 2007. Jeseni istega leta se je zbor preimenoval v Švedski komorni zbor (Swedish Chamber Choir).
Simon Phipps se je rodil v Londonu in si prvo glasbeno znanje pridobil kot zborist na New Collegeu v Oxfordu. Diplomiral je na King's Collegeu v Cambridgeu in nadaljeval študij petja na londonski Guildhall School. Dirigiranje je študiral v Londonu in Manchestru. Leta 1985 je začel profesionalno kariero v göteburški operi.
Naslednjih deset let je posvetil predvsem operi z nastopi v Sadlers Wellsu in Angleški nacionalni operi v Londonu, v Krefeldu (Nemčija) in Malmöju (Švedska). Od leta 1994 živi v Göteborgu (Švedska). Čeprav je opera še vedno pomemben del njegove kariere (od leta 2003 je umetniški vodja opernega festivala v Läcku (Švedska), novembra 2005 pa je dirigiral skandinavsko premiero Brittnove opere Paul Bunyan v Göteborgu), sta instrumentalno in zborovsko delovanje zanj enako pomembna.

 

KARMINA ŠILEC

 

Karmina Šilec


Karmina Šilec je umetniška vodja zasedb Carmina Slovenica in Choregie – New Music Theatre, dirigentka, odrska režiserka, scenografka in koreografinja. V svet vokalne glasbe in gledališča vnaša svežino in izvirnost. Njeni projekti so provokativni in drzni: s svojimi idejami razbija tabuje v družbi in glasbi. Za svoj izjemni prispevek svetovnemu zborovskemu gibanju je prejela več kot 20 najvišjih mednarodnih nagrad na zborovskih tekmovanjih, prestižno nagrado ITI – music theatre now v kategoriji music beyond opera, gledališko nagrado golden mask in mednarodno nagrado Roberta Edlerja za zborovsko glasbo. Kot dirigentka in režiserka izvaja projekte z različnimi ustanovami in zasedbami po svetu: Theater Basel, SNG Opera in balet Ljubljana, Simfoniki RTV Slovenija, SNG Opera in balet Maribor, Slovenskim projektnim zborom, ansamblom ¡Kebataola! in številnimi drugimi. Njeno zasedbo Carmina Slovenica so povabili na najprestižnejše kulturne dogodke, kot so Operadagen Rotterdam, Ruhrtriennale, Festival d'Automne á Paris, Moscow Easter Festival, Dresdner Musikfestspiele, Melbourne Festival, Prototype Festival, Steierischer Herbst, Holland festival in drugi.
Deluje tudi kot umetniška svetovalka za zborovsko glasbo in univerzitetna profesorica za zborovsko dirigiranje, prav tako je redno gostujoča dirigentka, žirantka ali članica umetniških komisij na festivalih in tekmovanjih.

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

e-prijava

 

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in območna izpostava Maribor


Mestna občina Maribor

 

Zveza kulturnih društev Maribor
Zveza kulturnih društev Slovenije