PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA VOKALNA GLASBA / NAŠA PESEM 2018

Naša pesem 2018

ABSOLUTNI ZMAGOVALEC ZBOROVSKEGA TEKMOVANJA
NAŠA PESEM JE KOMORNI ZBOR DEKOR IZ LJUBLJANE

 

MARIBOR - V nedeljo, 23. 4. 2018, se je v Mariboru končalo dvodnevno bienalno zborovsko tekmovanje Naša pesem, že 25. po vrsti, na katerem se je za nagrade in priznanja potegovalo 20 vrhunskih slovenskih zasedb s skupno 650 pevci. Petčlansko mednarodno strokovno žirijo je s svojim nastopom najbolj prepričal Komorni zbor DEKOR iz Ljubljane pod vodstvom Petre Grassi, ki je prejela tudi naziv najboljša zborovodkinja tekmovanja. Komorni zbor DEKOR je na Naši pesmi nastopil prvič. Organizator tekmovanja Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) je podelil nagrade in priznanja v več različnih kategorijah, med drugim tudi nagrade za najboljše zbore posameznih sestavov ter priznanja in nagrade za najboljše izvedbe skladb. Več o podatkov o nagrajencih najdete v prilogi, na tem mestu naj omenimo le še, da je posebno priznanje in denarno nagrado mlademu skladatelju za noviteto prejel Tilen Slakan za priredbo ljudske pesmi Ko bi le vedela mam'ca vi.

 

Žirija v sestavi: Helena Fojkar Zupančič (predsednica), Ambrož Čopi, Gary Graden, Karmina Šilec in Simon Phipps je drugo mesto podelila Komornemu zboru Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (dirigent Sebastjan Vrhovnik), tretje mesto pa sta si razdelila Dekliški pevski zbor oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru pod vodstvom zborovodkinje Tadeje Vulc, in Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, ki ga vodi dirigentka Jerica Gregorc Bukovec.

Naša pesem je bienalna prireditev v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki na vsaki dve leti ponudi pregled vrhunske zborovske ustvarjalnosti pri nas. Tekmovanja, ki tradicionalno poteka v mariborski Dvorani Union, se udeležujejo odrasli pevski zbori in male zasedbe pevskih skupin na najvišji kakovostni ravni. Sodelujoče izbira umetniški svet tekmovanja, tekmovanje pa ocenjuje komisija, sestavljena iz domačin in tujih strokovnjakov.

Letos je na Naši pesmi kar osem zasedb nastopilo prvič, tekmovanja pa se je udeležilo tudi pet zborovodij debitantov, kar kaže na sveže in živahno dogajanje na področju zborovskega petja.

 

Tekmovanje Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo kasnejšo mednarodno uveljavitev.

 

Komorni zbor DEKOR, Ljubljana, dirigentka Petra Grassi

dekor

Zmagovalci

 

predstavniki zborov

Predstavniki nastopajočih zborov

 

Publika

Publika

 

Dodatne informacije

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

e-prijava

 

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in območna izpostava Maribor


Mestna občina Maribor

 

Zveza kulturnih društev Maribor
Zveza kulturnih društev Slovenije