PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / REGIJSKA TEKMOVANJA / SOZVOČENJA 2018


 

SOZVOČENJA 2018
8. REGIJSKI TEMATSKI KONCERTI
SREDNJEŠOLSKIH IN ODRASLIH PEVSKIH ZASEDB
S SKLEPNIM KONCERTOM V SLOVENSKI FILHARMONIJI

SOZVOČENJA 2018 - finale

Koncert v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja 2018
- osrednji slovenski koncert z izbranimi zbori, ki izvajajo tematsko zaokrožene sporede

Sobota, 8. decembra 2018 ob 18.00

Ljubljana, dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

 

IZBRANI ZBORI UPRIZORILI IZJEMEN PEVSKI VEČER
V SLOVENSKI FILHARMONIJI

V Slovenski filharmoniji se je v soboto, 08. decembra 2018, odvil izjemen zborovski koncert, ki je navdušil polno dvorano Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Na koncertu Sozvočenja, ki ga je na predvečer Svetovnega dneva zborovskega petja pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, se je predstavilo šest izvrstnih pevskih zasedb, ki so številno poslušalstvo prepričale ne le s petjem, temveč tudi z dodelanimi odrskimi nastopi.

Oder koncertne dvorane sredi praznične prestolnice je tokrat pripadel pevskim zasedbam, ki so s svojimi tematsko zaokroženimi sporedi najbolj prepričale strokovno komisijo na šestih regijskih srečanjih, ki so potekala v mesecu novembru. Od 40. sodelujočih zasedb se jih je na sklepni koncert uvrstilo šest, prav vse pa so dokazale, da je slovensko zborovsko petje resnično na visokem mednarodnem nivoju in išče nove poti glasbenih predstavitev.

Večer so začele pevke Ženskega pevskega zbora Biser KD Lotos iz Grosuplja, ki so pod vodstvom Fernanda Mejiasa v pesmih sledile slovenskemu pregovoru, da je domača gora najbolj zelena. Skupina je v program Aj, zèlena je vsa gorá vključila pesmi, ki tako ali drugače govorijo o gorah, na koncu pa jim je v petju pritegnil tudi zborovodja Mejias.

Nadaljevala je Vokalna skupina Vikra Glasbene matice Trst pod vodstvom Petre Grassi, ki velja za eno najbolj prodornih mladih dirigentk. Temačno je zvenelo petje pod črnimi srednjeveškimi kutami, s projektom pa so predstavili sodobno uprizoritev liturgije teme po antičnem obredu, ki je po drugem vatikanskem koncilu le redko izvajan. Pod naslovom Nad temo bo zavladala luč so z vokalno in instrumentalno glasbo predstavili velikonočno obredje, v katerem se nad brezizhodnostjo smrti slednjič pokaže žarek upajoče luči, vstajenja.

Precej bolj razigran je bil nastop Dekliškega pevskega zbora Aglaja iz Radelj ob Dravi, ki je pod vodstvom Kerstin Pori in Uroša Jurgeca predstavil živahne afroameriške ritme. Afriško petje kar kliče po gibu in tudi mlade pevke, oblečene v dolga modra in turkizna krila, so na odru uprizorile iskrivo kombinacijo petja in plesa.

Iz Slovenske Bistrice prihaja vokalna skupina Vivere pod vodstvom Nadje Stegne, ki je svoj program naslovila kot B-harmonije. Prekratko, da bi ga razumeli, dokler se v programu ne zvrstijo srbske, krajiške, črnogorske pesmi, ki imajo skupni imenovalec, harmonije Balkana, za kar se da prepričljivo predstavitev pa so poskrbeli tudi kostumi, saj so pevke nastopila v narodnih nošah.

4 otroške za 5 mož je duhovit naslov za razigrano, a tudi resno temo, ki jo je raziskoval Kvintet Vintgar z Blejske Dobrave. Skozi otroške pesmi so prikazovali življenjski cikel od otroka do odraslega in nazaj, petje pa so nadgradili z dinamičnim, že kar gledališkim nastopom.

Daj, da te objamem, sporoča mešani pevski zbor Viva Brežice, ki ga vodi Simona Rožman Strnad, svojo zgodbo o ljubezni pa gradijo na ljudskem izročilu. Preplet pesmi, plesa, snežno belih noš in zelenih Jurijevih venčkov v laseh, pospremljenih z zvoki violine je poslušalce peljal skozi šopek belokranjskih ljudskih.

Sklepni koncert Sozvočenja ni bil tekmovalnega značaja, vsem sodelujočim skupinam pa je organizator, JSKD, podelil posebne nagrade in priznanja, ki so si jih zasedbe prislužile predvsem za izvirnost. Nagrade in priznanja so na prireditvi podelili tudi nekaterim skupinam, ki sicer niso nastopile na koncertu, prav tako pa za svoje nastope na regijskih srečanjih zaslužijo posebno pozornost in priznanje.

Koncert Sozvočenja je na najboljši možen način napovedal Svetovni dan zborovskega petja, ki ga vsako drugo nedeljo v decembru obeležujemo že skoraj tri desetletja. Venezuelski skladatelj Alberto Grau je namreč na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM, ki je bila med II. Svetovnim simpozijem zborovske glasbe v Helsinkih leta 1990, predlagal praznovanje mednarodnega dneva zborovskega petja. Od takrat je sodelovalo že več kot 15.000 zborov in milijoni pevcev po vsem svetu, slavljenju zborovske glasbe pa se pridružujejo tudi slovenski pevci.
Zbrani cvet slovenskih zborov je ponovno dokazal, da se prizadevno dolgoletno delo še kako obrestuje. Za izjemne nastope, podkrepljene z gledališko plesnim izrazom in premišljeno kostumografijo, pa so izbrane skupine bile nagrajene z navdušenim aplavzom in toplim sprejemom občinstva.

Organizator:

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
v sodelovanju z
IFCM - International Federation for Choral  Music

 

 

 

Dodatne informacije

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

finale