GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / 57. LINHARTOVO SREČANJE

 

57. LINHARTOVO SREČANJE  – FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2018

 

MEDIJSKO SREDIŠČE

 

Postojna, 29. 9. 2018

MATIČEK ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO GRE
PETELINJEMU ZAJTRKU V IZVEDBI
ŠENTJAKOBSKEGA GLEDALIŠČA IN GLEDALIŠČA TONETA ČUFARJA JESENICE

Postojna, 29. september – V soboto, 29. septembra, se je v Postojni končalo 57. Linhartovo srečanje, ki je postreglo z najboljšimi ljubiteljskimi predstavami gledališke sezone 2017/2018.
Matička za najboljšo predstavo je komisija podelila Petelinjemu zajtrku Ferija Lainščka, ki sta ga skupaj izvedla Šentjakobsko gledališče in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice.
Za žensko vlogo si je matička priigrala Maša Kavčič, za moško vlogo pa sta bila podeljena dva. Dobila sta ga Damijan Perne in Jure Rajšp, ki je pravzaprav odigral kar štiri vloge v dveh predstavah.

Na srečanju, ki ga je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z občino Postojna, se je v treh dneh zvrstilo sedem predstav v tekmovalnem in dve v spremljevalnem programu.
Poleg številnega občinstva, ki je dodobra napolnilo dvorano na prav vseh predstavah, je program spremljala tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali igralca Teja Glažar (predsednica) in  Renato Jenček ter igralec in dramaturg Anže Virant.
Za prestižne matičke se je potegovalo sedem predstav, ki jih je že državni selektor Damjan Trbovc ocenil zelo visoko, saj bi po njegovem mnenju z njimi zlahka sestavili izvrsten abonma, ki bi ga sam priporočil vsakomur:

Matjaž Zupančič: GOLI PIANIST ALI MALA NOČNA MUZIKA (KD Loški oder Škofja Loka)

Jera Ivanc: PREVARE (Teater JJ, KD Janez Jalen, Notranje Gorice)

Lewis Caroll: ALICA (KUD Franc Kotar Trzin)

David Harrower: KOS (KUD Fofité, Medvode)

Franc Feri Lainšček: PETELINJI ZAJTRK (Šentjakobsko gledališče Ljubljana in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice)

Rok Sanda: SKINER (Društvo Mali Petelin, Mali Kamen)

Maja Gal Štromar: NORCI (Koroški deželni teater, Slovenj Gradec)

 

V žanrsko pisanem naboru predstav, ki so se sprehodile od satire, commedie dell’arte, realizma, absurda in kabareta, je komisija izluščila najbolj žlahtne. Kot najboljšo predstavo v celoti je prepoznala Petelinji zajtrk Ferija Lainščka, ki je nastala v produkciji Šentjakobskega gledališča in Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, ki je na oder izvrstno prenesla zgodbo enega najuspešnejših slovenskih filmov. Hkrati je komisija kot izjemno prepoznala vlogo Lojza iz taiste predstave, ki jo je s samosvojo prepričljivostjo ustvaril Damijan Perne, za kar je bil tudi nagrajen z matičkom za moško vlogo.
Drugi matiček za moško vlogo je šel Juretu Rajšpu, ki je žirijo prepričal s svojo mladostno energijo, a hkrati resnostjo in natančnostjo, s katero je v dveh predstavah odigral kar štiri vloge, Gianluigija Buffona Trapatonija in Maria Ballotelija v predstavi Prevare, KD Janez Jalen in za vlogi Lovrota in Deimosa v predstavi Skiner, Mali kamen.
Matička za žensko vlogo si je prislužila Maša Kavčič za izjemno uprizoritev zahtevne vloge Une v predstavi KOS, KUD Fofite Medvode.
Poleg matičkov je komisija podelila še posebna priznanja predstavam Alica, KUD Franc Kotar Trzin, Norci, Koroški deželni teater Slovenj Gradec in KOS, KUD Fofite Medvode.
Matičke, ki predstavljajo vrhunec ljubiteljske gledališke sezone, so na slovesnosti ob zaključku festivala podelili žiranti Teja Glažar, Renato Jenček in Anže Virant ter podžupan Občine Postojna Andrej Berginc.
Kot je povedala predsednica žirije Teja Glažar, se je državnemu selektorju Damjanu Trbovcu posrečil zanimiv izbor predstav: »Videli smo žanrsko raznolike predstave na izredno visokem nivoju. Komisija je imela težko delo. Nagrad je namreč vsako leto premalo.«

57. Linhartovo srečanje je znova potrdilo visoko kakovost ljubiteljskega gledališča, pa ne le s podeljenimi nagradami, temveč tudi z odličnim obiskom in toplim sprejemom, ki so ga bili deležni ljubiteljski gledališčniki s strani publike.

 

Postojna, 27. 9. 2018

PRVI DAN 57. LINHARTOVEGA SREČANJA
POTRDIL ODLIČNOST LJUBITELJSKEGA GLEDALIŠČA

Postojna, 28. september – V četrtek, 27. septembra, se je v Postojni pričelo 57. Linhartovo srečanje, na katerem se predstavlja izbor najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav, nastalih v sezoni 2017/2018. V uvodnem dnevu so lahko obiskovalci videli tri predstave, na večerni slovesni otvoritvi srečanja pa je direktor Javnega sklada RS za ljubiteljske dejavnosti mag. Marko Repnik podelil Linhartovi plaketi in Linhartovi listini zaslužnim ustvarjalcem v ljubiteljskem gledališču.

57. Linhartovo srečanje, ki  ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z občino Postojna, poteka v Kulturnem domu Postojna, v prvem dnevu pa so se na odru zvrstile tri predstave.

Za uvod in ogrevanje se je najprej predstavila skupina Amaterski mladinski oder (AMO) Nova Gorica z avtorskim projektom Šest oseb išče Wiliama, ki je nastopila v spremljevalnem programu. V predstavi, ki je sicer zmagovalka Festivala Vizije 2018, se šest mladih igralcev pod režijskim vodstvom mentoric Tereze Gregorič in Urše Adamič na svojstven način poglobi v dela Shakespearja, pri čemer so jim le – ta služila zgolj kot motiv. Avtorski projekt je zastavljen tako, da ima odprto formo, kar pomeni, da je predstava delno prepuščena improvizaciji, zato je vsakič malo drugačna.

Popoldan je s prvo tekmovalno predstavo oder zavzela skupina Little Rooster Productions, Drušvo Mali Petelin iz Malega Kamna, dobitnica matičkov za najboljšo predstavo v letih 2016 in 2017. In navdušila tudi tokrat. V svoji najnovejši predstavi Skiner, podnaslovljeni večni študent, avtor Rok Sander skozi komedijo ujetosti prikazuje brezciljno življenje študenta Skinerja, ki ob igranju igric v svoji študentski sobi pozablja na zunanji svet, pri tem pa spregleda, da se tam zunaj čas ne ustavlja. Skinerju se v njegovi sobi pridružita študenta Zoja in Lovro, ki mu pomagata, da uvidi svoje težave in se z njimi sooči. Vloge so si razdelili trije prekaljeni mladi igralci, Maja Pinterič v vlogi Zoje, Jure Rajšp kot Lovro in Nejc Jezernik kot Skiner, kot zanimivost pa povejmo, da slednja letos pričenjata študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in se tako podajata v profesionalne igralske vode.

V večerni predstavi je oder pripadel gledališki skupini KD Loški oder Škofja Loka s predstavo Goli pianist ali Mala nočna muzika režiserja Milana Goloba. V črni absurdni komediji se avtor poglablja v teror, ki ga lahko posamezniki v povsem običajnem vsakdanjiku zganjajo nad človekom. To občuti pianist Adamovič, ki se priseli večstanovanjsko hišo, njegovi sosedje pa pričnejo krojiti njegovo življenje. Njihovo nasilje je psihično, a prikrito in na koncu žrtev pripelje na rob norosti, ki ga požene onkraj.

Vse tri predstave so bile dobro obiskane, kar kaže, da ima ljubiteljsko gledališče svojo široko in zvesto občinstvo, ki jih je sprejelo z navdušenjem in toplo naklonjenostjo.

Po prvih ogledanih predstavah bi občinstvo gotovo pritrdilo selektorju festivala Damjanu Trbovcu, ki je o izbranih predstavah zapisal: »Teh sedem predstav, ki bodo na ogled v tekmovalnem delu festivala, bi lahko tvorilo izvrsten abonma, ki bi ga s ponosom priporočil vsakomur.«

Na slovesnem odprtju festivala podeljene Linhartove plakete in listine

Po večerni predstavi je pred polno dvorano sledilo še slovesno odprtje festivala, na katerem je direktor JSKD mag. Marko Repnik podelil Linhartove plakete in listine za leto 2017 štirim neumornim ustvarjalcem na področju ljubiteljskega gledališča, ki so svojim delom pustili globok pečat v svojem domačem, pa tudi širšem okolju.

Prejemnika Linhartove plakete za leto 2017 sta Lili Bačer Kermavner in Srečko Kermavner, ki že več kot petintrideset let delujeta v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. 
Kot je zapisano v obrazložitvi, JSKD podeljuje Linhartovo plaketo Lili Bačer Kermavner za njeno dolgoletno udejstvovanje v ljubiteljskem gledališču in bravurozen igralski opus, ki zajema 31 vlog in več kot 640 nastopov, za katere je prejela več nagrad in priznanj.
Prav tako je večkrat nagrajevan Srečko Kermavner, ki v svojem opusu beleži 57 vlog in več kot 1.100 nastopov, za dolgoletno in uspešno delo na gledališkem področju pa mu JSKD podeljuje Linhartovo plaketo.

Prejemnik Linhartove listine za leto 2017 Mihael Starbek je duša kulturnega življenja v Dobu pri Domžalah, kjer že več kot 100 let deluje Kulturno društvo Jožef Virk. Starbek je pri svojem udejstvovanju vsestranski, saj je v društvu deloval kot ljubiteljski igralec, režiser, organizator in video arhivar, pa tudi kot scenograf, rekviziter ali avtor oz. prirejevalec gledaliških besedil.

Linhartovo listino za leto 2017 je prejel tudi Ludvik Kaluža, ki je velik del svojega življenja posvetil kulturi in gledališki umetnosti. V društvu Loški oder, ki se mu je pridružil v letu 1974, je dejaven kot svetovalec za govor - lektor, dramaturg, režiser ter avtor izvirnih dramskih tekstov in priredb.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
in direktor Linhartovega srečanja
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     

 

 

 

 

e-prijava

 

 

programska knjižica

programska knjižica (pdf, 2.4 MB)