GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / 57. LINHARTOVO SREČANJE

 

57. LINHARTOVO SREČANJE  – FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2018

 

ŽIRIJA

 

TEJA GLAŽAR

Teja Glažar

 

Teja Glažar je študij dramske igre in umetniške besede na AGRFT zaključila leta 1966 z vlogo Gwendolen v uprizoritvi Kako važno je biti resen v letniku profesorja Mileta Koruna. Po dveh letih v ljubljanski Drami SNG in MGL se je zaposlila v PDG Nova Gorica in temu gledališču ostala zvesta do danes.

Tako v ljubljanskih gledališčih kot v PDG se je najprej soočila z mladimi radoživimi naivkami, vendar je takoj opozorila nase prav s to posebnostjo, da je izvrstno povezovala besedno in situacijsko komiko brez pridiha sladkobnosti. V več kot štiridesetih letih je nanizala preko 160 vlog in kmalu prešla od naivnih k jeznim, razboritim ženskam ter likom z bogatim in detajlirano prefinjenim psihološkim življenjem. Naj spomnimo le na njeno Lauro v Strindbergovem Očetu ali Tarbulo v Dogodku v mestu Gogi, kjer lahko občudujemo popolno nasprotje prvih let njenega dela - ostarela obrekljivka, polna grenkobe, prepirljivosti in zlobe, ali nekoliko odmaknjena Olga v Treh sestrah Čehova, ki ves čas v ozadju samo sledi ustvarjanju hrepenenjskega sveta svojih sestra. Že ko omenimo samo nekaj vlog iz njene bogate igralske bere, je jasen razpon njenega ustvarjanja odrskih likov vseh žanrov, vseh časovnih obdobij, od klasike do moderne, od svetovne do slovenske literature. 
Širšemu občinstvu se je predstavila tudi kot filmska in televizijska igralka. Za svoje delo pri posameznih predstavah je bila nagrajena s Severjevo nagrado (1980) in Bronasto vrtnico (1985) na festivalu Alpe Jadran. Leta 2003 ji je Mesto Nova Gorica podelilo nagrado Franceta Bevka, priznanje za umetniške dosežke, leta 2010 pa je prejela Odličje Marija Vera Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo.

RENATO JENČEK

Renato Jenček


Renato Jenček je mladostna leta preživel v Postojni in se nato vpisal na AGRFT. Študij je končal leta 1988 z vlogo Cucuruca v uprizoritvi Zasledovanje in usmrtitev Jeana Paula Marata v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča.

Že v času študija je gostoval v PDG Nova Gorica, kjer je bil zaposlen svojo prvo sezono po zaključenem študiju, nato v Drami SNG Maribor, kjer se je že lotil svojega prvega avtorskega projekta, Guliverjevih potovanj. Leta 1991 se je zaposlil v SLG Celje.
Renato Jenček je igralec, ki išče vedno nove izzive, se spopada z najtežjimi in najzahtevnejšimi problemi in je v svojem iskanju neumoren. Ob vsem tem »obveznem, službenem« delu še ustvarja avtorske projekte (Kosovel, Kaligula, Mali princ), gostuje v drugih gledališčih in sodeluje v slovenski filmski in televizijski produkciji.Tako je v svoji 30-letni karieri oblikoval preko 100 gledaliških in filmskih vlog.

Kot mojster transformacije se je uveljavil v različnih žanrih klasične in sodobne dramatike, obenem pa je precizen in raznolik interpret velikih vlog v isti meri kot epizodnih. V vsaki išče vedno nova izrazna sredstva za življenje svojih igralskih kreacij.
Njegovo delo ni ostalo neopaženo. Za igralske dosežke je prejel več nagrad, med drugim študentsko Prešernovo nagrado, nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije in nagrado Sklada Staneta Severja.

Anže Virant

Anže Virant


Anže Virant je dramaturg in igralec . Po končani gimnaziji v Ljubljani je odšel na enoletni študij gledališke režije na Menu fakultetas v Litvo. Po zaključni diplomski produkciji je vpisal in zaključil študij dramaturgije na AGRFT. Je član gledališke skupine Artizani, prejemnik študentske Prešernove nagrade za delo v uredniškem odboru revije Oderuh, pisal je prispevke za več revij (TSD, FBS, Oderuh, Pogledi). Kot dramaturg in/ali oblikovalec svetlobe je sodeloval pri več projektih (Zavod Bufeto, SMG, LGL, AEIOU Gledališče, LG FRU-FRU, AGRFT ...), predstava Junak našega časa (LGL), kjer je podpisan pod avtorstvo besedila in dramaturgijo, je bila uvrščena v spremljevalni program Lutkovnega bienala 2015, predstava Srce in popek (AEIOU, Hiša otrok in umetnosti), kjer je sodeloval kot dramaturg, pa je na Lutkovnem bienalu 2015 dobila nagrado za dramaturgijo. 

Je član upravnega odbora Ustanove lutkovnih ustvarjalcev. Zaposlen je v Hiši otrok in umetnosti, kjer kot dramaturg in igralec nastopa v več produkcijah.

 

 

 

e-prijava

 

 

programska knjižica

programska knjižica (pdf, 2.4 MB)