GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / 57. LINHARTOVO SREČANJE

 

57. LINHARTOVO SREČANJE  – FESTIVAL GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE 2018

 

NAGRADE

 

V soboto, 29. septembra, se je v Postojni končalo 57. Linhartovo srečanje, ki je postreglo z najboljšimi ljubiteljskimi predstavami gledališke sezone 2017/2018.

 

MATIČEK ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI

Franc Feri Lainšček: Petelinji zajtrk,
Šentjakobsko gledališče in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Petelinji zajtrk

Prenesti filmsko zgodbo na odrske deske je težko. Sploh, če gre za gledališko priredbo enega najuspešnejših slovenskih filmov. Vendar predstava Petelinji zajtrk ni iskala vzporednic s svojim filmskim predhodnikom, temveč je našla svoj edinstven gledališki izraz. In to zelo uspešno. Celotna ekipa je svoje delo opravila izvrstno. Premišljena režija je igralcem omogočila, da so našli nove, svoje vloge, ki so jih odigrali odlično. Nevsiljivo kadriranje prizorov nas je popeljalo na različna prizorišča, ki jih je dopolnjevala odlična scenografija. Predstav deluje kot odlična celota, ob kateri gledalci pozabimo, da smo jo sploh že poznali iz filmskega platna.

 

MATIČEK ZA MOŠKO VLOGO

Damijan Perne za vlogo Lojza v predstavi Petelinji zajtrk, Šentjakobsko gledališče in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Damijan Perne

Ene najtežjih vlog so tiste, ki so pri gledalcih že zapisane nekomu drugemu. Prepogosto se zgodi, da jih nehote primerjamo s svojimi predhodniki. Toda pri vlogi Lojza, ki jo je ustvaril Damijan Perne, se vsakršna primerjava konča že v uvodnih minutah predstave. Perne je ustvaril izjemno in samosvojo vlogo, v katere iskrenost ne podvomimo niti za sekundo.

 

MATIČEK ZA MOŠKO VLOGO

Jure Rajšp za vlogi Gianluigija Buffona Trapatonija in Maria Ballotelija v predstavi Prevare, KD Janez Jalen in za vlogi Lovrota in Deimosa v predstavi Skiner, Mali kamen

Jure Rajšp

Jure Rajšp po eni strani navdušuje s svojo mladostno energijo, po drugi pa z resnostjo in natančnostjo, s katero oblikuje vloge. Videli smo ga lahko v dveh predstavah in kar štirih različnih vlogah, ki si težko ne bi bile bolj različne. Toda Jure Rajšp je vsako izdelal do potankosti, lahkotno preskakoval iz ene v drugo in z njimi živel skozi celotno predstavo.

 

MATIČEK ZA ŽENSKO VLOGO

Maša Kavčič za vlogo UNE, v predstavi KOS, KUD Fofite Medvode

Maša Kavčič

Maša Kavčič se je izjemno spopadla z zahtevno vlogo zdaj že odrasle Une, ki s seboj nosi ogromno travmo iz otroštva. Zbranost in resnost njene odrske persone ne popusti niti za hip. Skozi celotno uprizoritev dvojnost njenih občutij ustvarja napetost, ki gledalca drži v šahu do konca.

 

POSEBNA PRIZNANJA

Posebno priznanje žirije za celostni koncept predstave Alica, KUD Franc Kotar Trzin

Alica, KUD Franc Kotar Trzin

Predstava Alica navdušuje z odličnim prepletanjem vseh odrskih prvin – kostumografije, giba, petja, in seveda natančne igre vseh igralcev.

 

Posebno priznanje žirije za sodoben družbeno kritičen pristop

Norci, Koroški deželni teater Slovenj Gradec

Norci, Koroški deželni teater Slovenj Gradec

Ne samo v ljubiteljskem, tudi v profesionalnem gledališču je politična satira odmaknjena na stranski tir. Zato smo vedno veseli kvalitetne, družbeno-kritične predstave.

 

Posebno priznanje žirije za izjemen umetniški dosežek

KOS, KUD Fofite Medvode

KOS, KUD Fofite Medvode
Predstava Kos navdušuje tako iz izbiro tematike kot s kvaliteto izvedbe. Težka tematika, s katero so se spopadli ustvarjalci predstave je nekaj, kar pogosto pogrešamo v gledališču.

 

IZJAVA PREDSEDNICE ŽIRIJE TEJE GLAŽAR

Letošnjemu državnemu selektorju se je posrečil zanimiv izbor predstav, ki je bil žanrsko raznolik in na izredno visokem nivoju. Imeli smo priložnost videti tako klasične predstave, kot komedije, komedijo del arte, satiro … Žirija je imela težko delo. Nagrad je namreč vsako leto premalo.

 

Na slovesnem odprtju festivala podeljene Linhartove plakete in listine

Po večerni četrtkovi predstavi je pred polno dvorano sledilo še slovesno odprtje festivala, na katerem je direktor JSKD mag. Marko Repnik podelil Linhartove plakete in listine za leto 2017 štirim neumornim ustvarjalcem na področju ljubiteljskega gledališča, ki so svojim delom pustili globok pečat v svojem domačem, pa tudi širšem okolju.

Prejemnika Linhartove plakete za leto 2017 sta Lili Bačer Kermavner in Srečko Kermavner, ki že več kot petintrideset let delujeta v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. 
Kot je zapisano v obrazložitvi, JSKD podeljuje Linhartovo plaketo Lili Bačer Kermavner za njeno dolgoletno udejstvovanje v ljubiteljskem gledališču in bravurozen igralski opus, ki zajema 31 vlog in več kot 640 nastopov, za katere je prejela več nagrad in priznanj.
Prav tako je večkrat nagrajevan Srečko Kermavner, ki v svojem opusu beleži 57 vlog in več kot 1.100 nastopov, za dolgoletno in uspešno delo na gledališkem področju pa mu JSKD podeljuje Linhartovo plaketo.

Prejemnik Linhartove listine za leto 2017 Mihael Starbek je duša kulturnega življenja v Dobu pri Domžalah, kjer že več kot 100 let deluje Kulturno društvo Jožef Virk. Starbek je pri svojem udejstvovanju vsestranski, saj je v društvu deloval kot ljubiteljski igralec, režiser, organizator in video arhivar, pa tudi kot scenograf, rekviziter ali avtor oz. prirejevalec gledaliških besedil.

Linhartovo listino za leto 2017 je prejel tudi Ludvik Kaluža, ki je velik del svojega življenja posvetil kulturi in gledališki umetnosti. V društvu Loški oder, ki se mu je pridružil v letu 1974, je dejaven kot svetovalec za govor - lektor, dramaturg, režiser ter avtor izvirnih dramskih tekstov in priredb.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
in direktor Linhartovega srečanja
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     

 

 

 

 

e-prijava

 

 

programska knjižica

programska knjižica (pdf, 2.4 MB)