RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2020
Likovni ustvarjalci – Foto Vizije

 

Fotovizije 2020: NASPROTJA

 

FOTOZGODBE

 

Iza Štrumbelj Oblak, Medvode

Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo na programu umetniška gimnazija, likovna smer, se je vpisala na Visoko šolo VIST, Oddelek za fotografijo.

Iza Štrumbelj Oblak

Puzli/Fix me
Ste se ob pogledu na svoj odsev v ogledalu kdaj zamislili, kako bi izgledali, če bi bilo kaj na vašem obrazu drugače? Ali pa sanjali, da bi določene dele zamenjali s tujimi – lepšimi: morda bi imeli polne ustnice ali oči najljubših zvezdnikov? V pogovorih s prijatelji tema vse prevečkrat zaide v te vode. Nezadovoljstvo je nekaj normalnega, več kot to – nujnega. Zdi se, da se ljudje, predvsem mladi, čutimo dolžne ugajati določenim nedosegljivim lepotnim standardom. Uresničitev naših hrepenenj pa se pogosto konča z učinkom, ki je ravno nasproten pričakovanemu.
Kaj pa, če vam ponudim možnost videti, kako bi izgledali ob uresničitvi vseh vaših želja? Le zaupajte mi jih, jaz pa vam bom izdelala 'nove dele' po vaših navodilih. Izbrali si jih boste sami, a brez predhodnega pomerjanja. Ste za izziv? Ali res verjamete, da bi vas bo to osrečilo ... ali vsaj polepšalo?


Lara Sudar, Šempeter pri Gorici

Dijakinja četrtega letnika Gimnazije v Novi Gorici, dramsko-gledališka smer. S fotografijo se je začela ukvarjati v tretjem letniku pri predmetu fotografska delavnica, ukvarja se tudi z videom in filmom.

Lara Sudar

Med igro in realnostjo
Fotografije so nastale kot del prostovoljne naloge pri predmetu video in film. Kot idealno prizorišče za realizacijo zamisli sem izbrala zapuščene objekte nekdanje psihiatrične bolnišnice v italijanski Gorici, tik ob slovensko-italijanski meji. Edini pripomoček, ki sem ga vzela s sabo, je bila polomljena otroška igrača. V objektu, ki mu je manjkala dnevna svetloba, sem poskusila narediti čim bolj kontrastne in žive fotografije. Vse skupaj je kazalo rahlo srhljivo podobo, predvsem zaradi zanemarjenosti stavbe in vzdušja, ki sem ga začutila.


Maja Krvina, Rovte

Dijakinja na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Maja Krvina

Priroda individuuma
Dandanes naše okolje sestavljajo mesta, vasi, hiše, prostori. A pred tem je bila naše okolje narava, priroda, natura, ki pa jo je človek sčasoma začel spreminjati in prilagajati sebi v prid. Ostali so le še delčki neokrnjene narave, ti pa se krčijo z vsakim dnem.
Kaj bomo storili, ko bodo tudi ti delčki izginili in bomo ostali sami?


Mojca Zupančič, Medvode

Glasbenica in multimedijska umetnica, leta 2018 je v Ljubljani diplomirala iz multimedije na Fakulteti za elektrotehniko, trenutno pa študira jazz klavir v Groningenu na Nizozemskem.

Mojca Zupančič

Nasprotovanje nasprotjem
Serija črno-belih fotografij raziskuje likovna nasprotja med posameznimi pari slik in razmišlja, na kakšne načine lahko ta nasprotja premostimo. Posamezni sliki v paru sta si nasprotni, primeri teh nasprotij pa so: črna – bela, moški – ženska, oblečen – gol, konkretno – abstraktno, postavitev levo – postavitev desno.


Nela Poberžnik, Dravograd

Na gimnaziji je obiskovala fotografski krožek, nato je študirala primerjalno književnost in literarno teorijo, trenutno pa je študentka likovne umetnosti na Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani.

Nela Poberžnik

Razrez
Fotografije oziroma fotokolaži so nastali v procesu raziskovanja notranjih svetov. Serija predstavlja soočanje z različnimi sencami jaza in izraža ključno vlogo nasprotij kot naravnega pojava. Nasprotja so namreč mnogokrat katalizator razreza naših odvečnih slojev.


Nik Škorjanc, Slovenske Konjice

Osnovnošolec, star 15 let, se ukvarja s slikarstvom, literaturo in fotografijo, bil je že večkrat nagrajen. Na področju fotografije in videa se dodatno izobražuje, svoja dela objavlja na kanalu Youtube.

Nik Škorjanc

Izven okvirjev
Fotografiral sem tri osebe, vsako iz dveh profilov. Na enem profilu je oseba fotografirana pred vzorci, na drugem pa ima vzorce na obrazu. Vsak dan se srečujemo z nasprotji, z ljudmi, ki so naše pravo nasprotje, nekaj prav posebnega, kar mi jim mi, kljub temu da bi si to včasih želeli, ne moremo preprečiti. Zdi se mi, da imamo preveč predsodkov do ljudi, ki si želijo biti oziroma so drugačni, in smo do njih preveč negativno nastrojeni. Včasih si tudi sami želimo izstopati, vendar si tega ne upamo. Pa bi vseeno kdaj morali. Vsaka oseba v mojem ciklu predstavlja dve komplementarni barvi, ki si v barvnem krogu stojita nasproti.


Rene Kračun, Celje

Osnovnošolec, ki bo šolanje nadaljeval na Srednji medijski šoli v Celju, je fotografije že razstavljal in prejel več nagrad.

Rene Kračun

Okna
Naslov serije je okna. Prikazuje, kako se vse spreminja s časom, ne samo okna, ampak tudi način življenja. Nasprotje med nekdanjim in sedanjim je ogromno.


Roman Rus, Preserje

Študent magistrskega študija fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Roman Rus

Kdo štil drži?
Sam sem svoje nasprotje videl med izgorelo oziroma obrabljeno metlo ter na drugi strani novo, neobrabljeno. V obliko metel ne posegam, fotografirane so takšne, kot sem jih našel, portreti.  S tem želim opozoriti na izgorelost v današnji družbi. Serija je uokvirjena s prvo fotografijo nove metle, ki je ideal neizgorelosti, naslednjih pet fotografij pa je njeno nasprotje – izgorele, obrabljene metle. Zadnja fotografija je indeks več izgorelih metel, ki ponazarja nasprotje v številu: ideal je samo eden, izgorelih metel pa je čedalje več.


Tia Šimenko Golob, Ptuj

Študentka drugega letnika Višje šole za hortikulturo in vizualno umetnost Celje, smer vizualna umetnost.

Tia Šimenko Golob

Nasprotja vsakdanjika
Čeprav zunaj razsaja bolezen covid-19 in ne morem ven, v svojem intimnem vsakdanjiku najdem veliko nasprotij. Odločila sem se opozoriti na razlike v zasebnem vsakdanjem okolju, ki jih vsak dan vidimo, a jih velikokrat spregledamo ali pa se nam zdijo nepomembne.


Tija Dobravec, Kamnik

študentka na Višji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju.

Tija Dobravec
Pot življenja
Serija fotografij je nastala v mojem domačem okolju. Za modele in dodatne detajle sem si izbrala svoje najbližje ter v skladu s sloganom »Ostani doma!« dodatne fotografije posnela v svojem domačem okolju.


Timea Jelenovec, Beltinci

Dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.


Timea Jelenovec
Nasprotja
Nalogo, prikazati nasprotja, smo dobili v šoli in takoj sem se odločila, da bom nasprotja prikazala z akti, saj z akti zelo rada delam in se z njimi najlažje izražam. Glavna ideja tega projekta je bila pokazati tisto, kar je nevidno, da je vsako telo lepo na svoj način, ne glede na nasprotja, in da nihče ni popoln. Vse fotografije so bile posnete na enak način, doma pri dnevni svetlobi.