RAZSTAVE IN PRIREDITVE

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKE KULTURE 2020
Likovni ustvarjalci – Foto Vizije

 

Fotovizije 2020: NASPROTJA

 

Likovni del festivala mladinske kulture VIZIJE je prikaz mladinske fotografske dejavnosti. Mladi fotografi med 14. in 26. letom so tako tudi v letu 2020 lahko sodelovali na državnem natečaju s serijo fotografij na razpisano temo NASPROTJA. Zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa je bil festival, ki bi moral potekati med 15. in 17. majem 2020, prestavljen na november, fotografski natečaj pa smo podaljšali do 10. septembra 2020.

Letošnje razmere so vplivale tudi na pedagoški proces, zato je bila komunikacija med mentorji, pedagogi in mladimi ustvarjalci otežena in okrnjena. Veseli nas, da so kljub karanteni  – ali prav zato – mladi ustvarjalci iskali možnosti fotografskega izražanja in likovne interpretacije ter se v lepem številu odzvali na naš natečaj. Fotografija se na prvi pogled kaže kot široko dostopen medij. Zato nas veseli osveščenost mladih, ki se zavedajo, da ima fotografija pomemben sporočilen potencial in so pripravljeni vložiti veliko truda, časa, ambicij, eksperimentalnega žara in vsebinskega razmisleka v izvedbo avtorskih projektov.

Prijave na natečaj je oddalo 36 avtoric in avtorjev. Strokovna komisija, ki sta jo sestavljali Nataša Kovšca, umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka, kuratorka in recenzentka, ter Sonja Lebedinec, magistra fotografije in profesorica, je izbor opravila 28. septembra 2020 in v ožji izbor uvrstila fotozgodbe 11 avtorjev in avtoric. To so: 

 

Iza Štrumbelj Oblak
Lara Sudar
Maja Krvina

Mojca Zupančič
Nela Poberžnik
Nik Škorjanc

Rene Kračun
Roman Rus
Tia Šimenko Golob

Tija Dobravec
Timea Jelenovec


Izbor je temeljil na kriterijih, ki so bili objavljeni v razpisu. Komisija je upoštevala inovativnost, ocenjevala je svežino v pristopu ter idejno in pripovedno  nadgradnjo teme. Bila je pozorna na pristop k seriji fotografij – fotozgodbi ter na vizualno in vsebinsko enotnost posamezne kolekcije. Tudi med prijavami, ki zaradi odstopanja od začrtane tematike ali pomanjkljive celote niso bile izbrana v ožji izbor, je komisija zaznala kar nekaj vsebinsko in tehnično kakovostnih serij ali posameznih fotografij. To kaže na velik potencial mladih fotografov, ki bodo v bodoče svoje ustvarjalne ambicije še razvijali.

Čeprav so razmere nepredvidljive, računamo na postavitev razstave izbranih fotografij v Rotundi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica z odprtjem v petek, 13. novembra 2020. Ob razstavi bomo natisnili tudi katalog oziroma programsko knjižico festivala z izbranimi reprodukcijami, opisi in predstavitvami sodelujočih avtorjev in avtoric.

Dobitnika nagrade FOTOVIZIONAR 2020 bomo razglasili ob odprtju razstave. Vsem, ki so se uvrstili v ožji izbor, pa bomo podelili zlato priznanje za kakovost.

Informacije

Monika Ivančič Fajfar
producentka za likovno dejavnost

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5
SI - 1000 Ljubljana
T 01 24 10 515
E monika.ivancic-fajfar@jskd.si

W www.jskd.si