LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

34. Roševi dnevi 2021

– RAZPIS in SPLETNA PRIJAVA

 

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, že štiriintridesetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini.

POGOJI ZA SODELOVANJE

Na natečaju lahko sodelujejo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva.

Vsaka šola lahko sodeluje z enim ali dvema avtorjema. Prijavi ju njun mentor/ica oz. mentorja v eni prijavnici.

Tematiki sta dve:

a) prosta tematika

b) mladim ustvarjalcem je ponujen literarni izziv z naslovom daleč potujejo misli in oblaki (ne glede na socialno izolacijo smo si blizu preko literature, naša domišljija nas popelje na vse konce sveta, v vse kotičke vesolja, na potepe in popotovanja, čeprav smo udobno in varno nameščeni v domačem okolju, pri tem ne pozabimo na skrb za okolje, spremljamo podnebne spremembe in smo okoljsko ozaveščeni … ne pustimo si vzeti lepih spominov po krajih, kjer smo že bili, kamor bi še radi šli in ustvarimo svoje varne in zanimive prostore …; ali kot pravi Fran Roš v pesmi Povratek: »Le potniku, ki v tihi kraj/z otrplim srcem se je vrnil,/zašel je davnih zvezd sijaj.«)

KOMISIJA

Člana strokovne komisije, ki bosta prebrala vsa prispela besedila  in naredila izbor, sta Benka Pulko, slovenska popotnica, pisateljica in fotografinja, avtorica knjige Otroci sveta, in Boštjan Videmšek, novinar, dolgoletni krizni poročevalec Dela in avtor številnih knjig, med drugim zadnje, ki nas opozarja na podnebne spremembe z naslovom Plan B.

Benka Pulko (1967, Ptuj). Šolala se je na OŠ Breg na Ptuju, na Srednji zdravstveni šoli v Mariboru ter na Srednji zdravstveni šoli v Celju. Študirala je biologijo na ljubljanski Univerzi ter opravila podiplomski dopolnilni študij pedagogike in andragogike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Po poklicu je diplomirana biologinja, medicinska sestra in maserka. Leta1997 se je odpravila z motorjem okoli sveta. V petih letih  je prevozila 180.016 kilometrov ter se vpisala v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Leta 2003 je izdala svojo prvo knjigo, monografijo Po Zemlji okoli Sonca. Knjiga je na knjižnem sejmu v Ljubljani prejela nagradi veliki in mali krilati lev. Leta 2007 je izdala avtobiografijo Pocestnica, ki je postala knjižna uspešnica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti jo je razglasil za najboljšo samozaložniško knjigo 2007. Je ustanoviteljica človekoljubne fundacije za pomoč pri izobraževanju otrok po svetu Verjemi vase in osvoji svet ter je avtorica številnih samostojnih fotografskih razstav doma in v tujini. Je idejna mama Stenske knjige in Kazalk igralk. Leta 2013 sta s pisateljico Janjo Vidmar napisali veselo mešanico zgodb Otroci sveta. Benke Pulko se ukvarja z motivacijskimi predavanji, veliko nastopa ter še vedno potuje, piše in prevaja.

BOŠTJAN VIDEMŠEK(1975) je dolgoletni novinarski poročevalec iz kriznih žarišč in sodelavec številnih tujih časopisov, revij in spletnih portalov in avtor treh odmevnih družbeno angažiranih knjig o svetovnih kriznih žariščih Vojna terorja: deset let po 11 septembru (2011), Upor: Arabska pomlad in evropska jesen (2013) in Na begu: moderni eksodus (2005–2016). Je tudi soavtor tekaško izpovedne uspešnice Ultrablues (2014). Njegova zadnja knjiga Dispatches from the Frontlines of Humanity: A Book of Reportage je leta 2019 izšla pri založbi Cambridge Scholars Publishers. V zadnjem obdobju se je začel posvečati obnovljivim virom energije in njihovi možnosti za upočasnitev klimatskih sprememb, v ta namen potuje po vsem svetu in se seznanja s primeri, ki delujejo v praksi. Videmšek, ki je bil leta 2015 izbran za »mladega voditelja Evrope«, je dobitnik številnih domačih in mednarodnih novinarskih nagrad in tudi avtor dveh dramskih besedil. Zadnjo knjigo Plan B je napisal skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem, s katero je odšel na »pot okoli sveta«, da bi našel odgovore o podnebnih spremembah. Knjiga Plan B je na zadnjem 36. slovenskem knjižnem sejmu prejela veliko nagrado - priznanje za knjigo leta 2020.

Komisija bo izmed vseh poslanih prispevkov izbrala dvajset najboljših.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Izbrani mladi avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici (v živo ali preko spleta), ki jo bomo pripravili v torek, 30. marca 2021 v Celju, vodila jo bo Benka Pulko. Na delavnico bomo povabili prvih dvajset izbranih mladih avtorjev. Na srečanje bomo povabili tudi mentorje izbranih avtorjev in zanje v istem času pripravili posebno izobraževalno delavnico-pogovor, ki jo bo vodil Boštjan Videmšek. Vse stroške s prehrano in strokovnim delom za izbrane avtorje in njihove mentorje plačajo organizatorji. Mentorske delavnice se lahko udeležijo tudi drugi mentorji literarnih krožkov in skupin, vendar jim organizator ne krije stroškov prehrane. Izbrane prispevke bomo objavili v posebnem literarnem zborniku, ki bo izšel ob srečanju.

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKA

Literarni prispevek naj bo še neobjavljen. Lektorirano literarno besedilo pod šifro (brez imena avtorja) je potrebno poslati v priponki (Šifra_RD_JSKD_2021, npr: Sonce_RD_JSKD_2021) na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Roševi dnevi 2021 in naziv šole (npr. RD 2021 – OŠ Frana Roša Celje). Zadnji rok za oddajo besedil in spletno prijavo je ponedeljek, 18. januarja 2021.

Dolžina prispevka je omejena:               
- proza in dramatika do največ tri tipkane strani (do 5400 znakov s presledki),
- poezija do največ dve pesmi.

Vsak prispevek mora biti v slovenskem jeziku, lektoriran in označen s šifro; podatke o avtorju, mentorju in šoli pa je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.

e-prijavnica

Za natečaj: UO Roševi dnevi –

Nataša Gajšek Ključarič, Ljudmila Conradi, Lucija Hajnšek,
Sebastijan Volavc, Živko Beškovnik, Barbara Rigler

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

e-prijavnica

 

Dve lanski finalistki sta objavili svoje pesmi na Facebooku:

Sonce
Sara Marinč SONCE

Utišan svet
Ana Kumperger UTIŠAN SVET

 

 

Soorganizatorja: