LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in

revija Mentor

z Območno izpostavo JSKD Celje

ter Osnovna šola Frana Roša Celje

34. Roševi dnevi 2021

– RAZPIS

ZA NAJBOLJŠA LITERARNA GLASILA, LITERARNE ZBORNIKE ter LEPOSLOVNE KNJIGE S PRISPEVKI OSNOVNOŠOLSKIH
in SREDNJEŠOLSKIH AVTORJEV v okviru 34. ROŠEVIH DNEVOV 2021

KOGA VABIMO

Revija MENTOR vabi uredniške odbore (šolskih) literarnih glasil in njihove mentorje, da sodelujejo na natečaju za najboljša literarna glasila s prispevki osnovnošolskih otrok ter najboljša literarna glasila z besedili srednješolskih in gimnazijskih avtorjev.

ZAKAJ VABIMO

Čeprav je letošnjo leto minilo v znamenju epidemije zaradi covida 19, verjamemo, da ste na šolah uspeli spodbujati učence in dijake k literarni ustvarjalnosti in k prvim objavam v šolskih literarnih publikacijah. Če ni bilo možnosti za tiskana glasila, bomo veseli vpogleda tudi v spletne publikacije oz. glasila v obliki pdf priponk. Na ta način bi se radi seznanili z literarno ustvarjalnostjo učencev in dijakov v osnovnih in srednjih šolah ter zunaj nje ter z njihovimi objavami v literarnih publikacijah (zborniki, samostojne knjige posameznih avtorjev), hkrati pa dali avtorjem, mentorjem, šolam in drugim organizatorjem (območnim izpostavam) priložnost za posebno javno predstavitev in strokovno spodbudo. Mladim literarnim ustvarjalcem želimo omogočiti postopno pot do prvih kvalitetnih (in knjižnih) objav.

KAJ LAHKO PRIJAVITE

Zanimajo nas najnovejša (samo literarna!) glasila oz. publikacije z letnico 2020 (tudi glasila izdana do konca januarja 2021) in samostojne knjige mladih avtorjev, ki so izšle v letu 2020, tako v tiskani izdaji kot v elektronski obliki.  

IZBOR ŽIRIJE in RAZSTAVA

Med vsemi poslanimi glasili bo žirija - sestavljajo jo profesor in pisatelj Miha Mohor, dr. David Bedrač, profesor, pesnik, mentor in urednik, ter producentka za literarno dejavnost pri JSKD in odgovorna urednica revije Mentor Barbara Rigler - izbrala najboljše dela. Nagrajene bodo najboljše osnovnošolske in srednješolske publikacije, vsaka v svoji kategoriji, vse publikacije pa bodo od 30. marca 2021 -  približno mesec dni - razstavljene v Osrednji knjižnici Celje. Razstava bo ena od prireditev v okviru 34. Roševih dnevov, tradicionalnega literarnega srečanja za osmošolce in devetošolce, ki ga vsako pomlad v Celju pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti s svojo Območno izpostavo Celje in Osnovno šolo Frana Roša, Celje. Urednike in mentorje nagrajenih glasil bomo povabili na dopoldansko delavnico na Roševo šolo. V primeru podaljšanja ukrepov bo žirija z izbranimi uredniki izvedla spletno delavnico preko ZOOMa.

NAGRADE IN PRIZNANJA

Knjižne nagrade in priznanja bomo mentorjem in urednikom nagrajenih glasil in publikacij podelili 30. marca 2021, predvidoma ob 16. uri na odprtju razstave v celjski knjižnici. V primeru karantene pa bomo priznanja, knjižne nagrade in zbornik z izbranimi besedili ter publikacijami šolam in uredništvom oz. avtorjem poslali po pošti.

ROK ZA PRIJAVO

Tiskana glasila in druge publikacije naj uredništva pošljejo do ponedeljka, 1. februarja 2021, na naslov: JSKD, revija Mentor, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, v elektronski obliki (PDF) pa na e-naslov: mentor@jskd.si  s pripisom »RD 2021 – šolska glasila. Prijavo o glasilu boste izpolnili preko spletne prijave na naslednji povezavi:

e-prijavnica

Poslanih knjig in glasil ne bomo vračali, ampak jih bomo shranili v Osrednji knjižnici Celje in drugih matičnih knjižnicah.

Informacije

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

 

 

e-prijavnica

 

Dve lanski finalistki sta objavili svoje pesmi na Facebooku:

Sonce
Sara Marinč SONCE

Utišan svet
Ana Kumperger UTIŠAN SVET

 

 

Soorganizatorja: