FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA

Maroltovo srečanje


MAROLTOVO SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN SLOVENIJE 2019

Dom II. slovenskega tabora v Žalcu

sobota, 26. oktobra 2019

 

 

V soboto, 26. oktobra 2019, se je v dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu odvijalo celodnevno Maroltovo srečanje – državno tekmovanje odraslih folklornih skupin Slovenije, ki je potekalo v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) z območno izpostavo Žalec. Na državnem Maroltovem srečanju so se predstavili najboljši programi in skupine leta, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem izbora. Skoraj 200 skupin iz vse Slovenije se je udeležilo območnih srečanj, nekaj več kot 60 se jih je uvrstilo na regijska srečanja, kjer so jih ocenjevali selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in dr. Urša Šivic. Ti so najbolje ocenjene programe z regijskih srečanj uvrstili na državno srečanje, ki je letos prvič potekalo v treh delih.

Ducat najboljših na državni ravni  je nastopilo v dopoldanskem in popoldanskem polfinalu. V 1. polfinalu so nastopile Akademska folklorna skupina France Marolt, Folklorna skupina Podkev, Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc,  Akademska folklorna skupina KUD Študent, Mladinska folklorna skupina Mengeš, Folklorna skupina Klas Horjul ter revijalna skupina KPŠHD Vuk Karadžić iz Radovljice, ki sta jih za zaključni revijalni nastop izbrali selektorici srečanj folklornih skupin manjšinskih etničnih skupnosti, Neva Trampuš in dr. Vesna Bajić Stojiljković. Na 2. polfinalu so se predstavile Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej, Folklorna skupina Karla Štreklja Komen, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, Folklorna skupina KD Podgorci, Folklorna skupina KD Marko Beltinci, Folklorno društvo Gartrož iz Nove Gorice, polfinale pa je zaključila revijalna skupina KUD Lipa Slavetić iz Hrvaške.

Strokovna žirija je med skupinami iz obeh polfinalov izbrala 7 finalistov, ki so ponovno nastopili v večernem finalu:

1. Mladinska folklorna skupina Mengeš

2. Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor

3. Folklorna skupina Klas Horjul

4. Folklorna skupina KD Marko Beltinci

5. Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej

6. Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana

7. Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana

Letošnjo strokovno komisijo so sestavljali:

Strokovni spremljevalec pri JSKD RS, dolgoletni folklornik, koreograf in plesni pedagog Saša Krajnc.

Akademski glasbenik, glasbeni producent, programski in festivalski vodja, član mnogih multi-žanrskih glasbenih skupin Gašper Selko.

Predsednik žirije je bil strokovni spremljevalec pri JSKD, avtor številnih nagrajenih koreografij in letnih predstav ter plesni pedagog dr. Tomaž Simetinger.

Tajnica žirije je bila Lucija Firbas

Finalne skupine so se potegovala za prva tri mesta po mnenju strokovne žirije ter nagrado za najboljši program po izboru občinstva. Po ocenah strokovne komisije je prvo mesto in zlato plaketo prejela Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane, drugo mesto in srebrna plaketa je šla v roke Folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc iz Ljubljane, tretje mesto in bronasta plaketa pa Akademski folklorni skupini KUD Študent iz Maribora. Plaketo za najboljši program po mnenju občinstva je prejela Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej.

V spremljevalnem programu večernega finala je s koreografijo Luka Kropivnika nastopil še zmagovalni par lanskega, 5. Tekmovanja parov v slovenskih ljudskih plesih, Nina Mažgon Müller in Uroš Simonič z glasbenikom Oskarjem Stoparjem, Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc.

V sklopu večernega finala Maroltovega srečanja so bile podeljene tudi Maroltove listine JSKD za leto 2018, ki so jih za svoje pomembno delo na področju folklorne dejavnosti prejeli Saša Meglič, Vladimir Starešinič in Folklorno Društvo Minerali. Maroltove listine je podelila pomočnica direktorja Urška Bittner Pipan.

 

Dodatne informacije

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš

producentka za folklorno dejavnost

trenutno jo nadomešča

Anja Cizel

anja.cizel@jskd.si


T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

 

Program srečanja

Fotogalerija srečanja

e-prijava

 

 

vabilo

vabilo na tekmovanje (pdf)