PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / VOKALNA GLASBA / OTROŠKA TEKMOVANJA / ZAGORJE 2018

Zagorje 2018

 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Območno izpostavo Zagorje ob Savi ter Občino Zagorje ob Savi

 

26. REVIJA ZAGORJE OB SAVI 2018
Državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov

26. - 28. marec 2018

 

V ZAGORJU OB SAVI SLAVILA LJUBEZEN


Na odru Delavskega doma v Zagorju ob Savi se je od minulega ponedeljka do srede zvrstilo več kot 2000 mladih pevcev iz izbranih najboljših slovenskih otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov.

Žirije so tekmovalne zbore ocenjevale v različnih kategorijah in podelile vrsto priznanj, za »Naj skladbo Zagorja 2018« pa je bila izbrana skladba Ljubezen, Love, Amore (Tea Plaftak) skladateljice Tadeje Vulc.

Prireditev je bienalna in poteka od leta 1968, zato letos obeležujejo 50 let od prve revije.

Sinoči se je v Zagorju ob Savi s podelitvijo priznanj najboljšim zborom zaključila 26. revija otroških in mladinskih pevskih zborov, na kateri je v dveh dneh in pol nastopilo 52 zborov oziroma 2000 mladih pevcev, zapeli pa so 150 skladb izpod peres 57 slovenskih in 30 tujih skladateljev.

Najboljši otroški pevski zbor tekmovanja je postal OTROŠKI ZBOR JUNIOR CS, Maribor, ki ga vodi zborovodkinja Kerstin Pori, najboljša mladinska zbora sta MPZ OŠ FERDA VESELA ŠENTVID PRI STIČNI pod vodstvom zborovodkinje Simona Zvonar in MPZ OŠ FRANCETA BEVKA TOLMIN, ki ga vodi zborovodkinja Barbara Kovačič. Najboljši srednješolski pevski zbor pa je po mnenju žirije MeMPZ EMIL KOMEL, Gorica, Italija, ki ga vodi zborovodja David Bandelj.

»Naj skladba Zagorja 2018« je postala skladba Ljubezen, Love, Amore (Tea Plaftak) skladateljice Tadeje Vulc.

Prireditev, na kateri je od leta 1968 nastopilo že 1138 zborov, ki so jih vodili 304 zborovodje, je res polna presežnikov. Med letošnjimi 52 zbori je bilo 24 otroških, 20 mladinskih in 8 srednješolskih – dekliških, fantovskih in mešanih. Kar 21 zborov in 19 zborovodij je na letošnji reviji doživelo svoj ognjeni krst.

Med 150 izvedenimi skladbami, od tega so jih 27 podpisali slovenski, 29 pa tuji skladatelji, je bilo 9 novih del slovenskih skladateljev. Povejmo še, da so v vseh 50 letih prav za Revijo Zagorje nastale kar 103 nove skladbe slovenskih skladateljev.

Kot nam je povedala Mihela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo pri JSKD, je letošnjo revijo zaznamovalo nekaj novosti. Tako je bilo v otroškem programu predpisano dvoglasno petje ene skladbe ter izvedba ene a capello pesmi. Prav vsi zbori so bili novim nalogam kos. Največji napredek je opaziti pri mladinskem zborovskem petju, tako po številu prijavljenih zborov kot po kakovosti. Veliko je bilo tudi srednješolskih zborov in debitantov.

Ob priliki 50 letnice prve prireditve so bili na praznovanje povabljeni tudi dirigenti, ki so s svojimi zbori v Zagorju nastopili že davnega leta 1968.

Bienalno tekmovanje Zagorje ob Savi ni le pregled dosežkov najboljših otroških in mladinskih zborov Slovenije, je tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in zastopali Slovenijo na mnogih priznanih mednarodnih tekmovanjih. Večkrat poudarjamo, da je zborovstvo tista dejavnost, s katero se Slovenci v svetu s ponosom predstavljamo in smo prav zaradi nje še posebej prepoznavni.

 

Dodatne informacije

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

zanimivosti

e-prijava