PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA / VOKALNA GLASBA / OTROŠKA TEKMOVANJA / ZAGORJE 2018

Zagorje 2018

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Območno izpostavo Zagorje ob Savi ter Občino Zagorje ob Savi

 

26. REVIJA ZAGORJE OB SAVI 2018
Državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov

26. - 28. marec 2018

 

ŽIRIJA

 

Danica Pirečnik

Danica Pirečnik

 

Danica Pirečnik, glasbena pedagoginja in zborovodkinja, je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. Leta 1978 je prevzela vodenje dekliškega zbora Gimnazije Velenje in ga leta 1987 razširila v mešani mladinski pevski zbor. Prve pomembne zborovske uspehe je dosegala prav z omenjenima zboroma na nacionalnih tekmovanjih, v širšem evropskem prostoru in v Kanadi. Že od nastanka (1999) vodi v Velenju Šaleški akademski pevski zbor. Med številnimi pomembnimi dosežki so ji poleg zlatih plaket na slovenskih zborovskih tekmovanjih in prvih mestih ter zlatih priznanjih v tujini najbolj pri srcu leta 1998 osvojeni grand prix na mednarodnem zborovskem tekmovanju KATHAUMIXW v Kanadi, leta 2009 osvojeni grand prix na zborovskem tekmovanju v Varni in leta 2010 finalni nastop na tekmovanju za veliko nagrado Evrope prav tako v Varni (zadnja dva s Šaleškim APZ). S svojimi zbori je izvedla tudi vrsto slovenskih zborovskih novitet. Za prispevek k razvoju slovenskega zborovstva in oblikovanja zborovske kulture je leta 1996 prejela državno priznanje Gallusovo plaketo, v Velenju pa Napotnikovo plaketo za izjemne dosežke v kulturi. Dejavna je tudi kot članica strokovnih žirij na slovenskih zborovskih revijah in tekmovanjih. Po mnenju strokovne kritike so njene vrline, ki odlikujejo njene prepričljive in pretanjene zborovske interpretacije, muzikalnost, strokovni pristop, glasbeni okus in sugestivna moč.


Janja Dragan Gombač

Janja Dragan Gombač

 

Janja Dragan Gombač je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Vodi Vokalno skupino Aurora in APZ sv. Cecilije iz Ljubljane. Zelo uspešno je vodila Dekliški zbora Aurora SVŠGL, MeCPZ iz Vrhnike, MPZ Glasbene matice Ljubljana, Cantemus Kamnik in druge. Med pomembnejša priznanja, ki jih je dosegla z Dekliškim zborom Aurora SVŠGL, spada zlato priznanje in najboljši dekliški zbor na tekmovanjih Riva del Garda 2002, Mladinski pevski festival Celje 2003, YoungPrague 2007, Adventni festival Bratislava 2008, Cum laude Neerpelt 2006 ter z Vokalno skupino Aurora zlato priznanje in najboljši zbor kategorije ženskih zborov na Slovakia Cantat 2016 v Bratislavi. Udeležila se je več mednarodnih zborovskih simpozijev in seminarjev. Sodeluje tudi kot predavateljica na zborovskih seminarjih, v strokovnih žirijah na zborovskih revijah in tekmovanjih. Deluje kot glasbena pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.


Karmina Šilec

Karmina Šilec


Karmina Šilec je umetniška vodja zasedb Carmina Slovenica in Choregie – New Music Theatre, dirigentka, odrska režiserka, scenografka in koreografinja. V svet vokalne glasbe in gledališča vnaša svežino in izvirnost. Njeni projekti so provokativni in drzni: s svojimi idejami razbija tabuje v družbi in glasbi. Za svoj izjemni prispevek svetovnemu zborovskemu gibanju je prejela več kot 20 najvišjih mednarodnih nagrad na zborovskih tekmovanjih, prestižno nagrado ITI – music theatre now v kategoriji music beyond opera, gledališko nagrado golden mask in mednarodno nagrado Roberta Edlerja za zborovsko glasbo. Kot dirigentka in režiserka izvaja projekte z različnimi ustanovami in zasedbami po svetu: Theater Basel, SNG Opera in balet Ljubljana, Simfoniki RTV Slovenija, SNG Opera in balet Maribor, Slovenskim projektnim zborom, ansamblom ¡Kebataola! in številnimi drugimi. Njeno zasedbo Carmina Slovenica so povabili na najprestižnejše kulturne dogodke, kot so Operadagen Rotterdam, Ruhrtriennale, Festival d'Automne á Paris, Moscow Easter Festival, Dresdner Musikfestspiele, Melbourne Festival, Prototype Festival, Steierischer Herbst, Holland festival in drugi.
Deluje tudi kot umetniška svetovalka za zborovsko glasbo in univerzitetna profesorica za zborovsko dirigiranje, prav tako je redno gostujoča dirigentka, žirantka ali članica umetniških komisij na festivalih in tekmovanjih.


Marinka Šuštar

Marinka Šuštar

 

Marinka Šuštar je po študiju glasbene vzgoje in zborovodstva na Pedagoški akademiji v Ljubljani ter muzikologije na Filozofski fakulteti štiri desetletja poučevala na osnovni šoli v Ajdovščini. Z otroškim in mladinskim zborom ajdovske šole je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih prejela več srebrnih in zlatih priznanj ter posebnih nagrad za najboljše izvedene novitete, najboljše izvedbe ljudskih pesmi, za najbolj izviren program in najboljšo izvedbo celotnega programa. Na njeno pobudo so številni skladatelji napisali nove skladbe za otroške zasedbe, s svojima zboroma pa jih je tudi krstno izvedla. Z zboroma je posnela šest zgoščenk. Z mladinskim zborom je petnajstkrat gostovala v drugih državah. Več let je bila vodja študijske skupine za zborovstvo, predava na državnih zborovskih seminarjih in je članica komisij na revijah in tekmovanjih.

Za svoje delo je prejela več priznanj, med njimi najvišje državno priznanje na področju šolstva.


Marko Vatovec

Marko Vatovec

 

Po končanem študiju zborovodstva in glasbenega pouka na pedagoški akademiji v Ljubljani je na akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom dr. Mirka Cudermana končal študij glasbene pedagogike. Za tem je nadaljeval študij dirigiranja in uspešno diplomiral v razredu Antona Nanuta ter se strokovno izpopolnjeval pri različnih predavateljih v tujini.

Svojo dirigentsko pot je začel z dirigiranjem srednješolskim zborom v Kopru in Ljubljani in z njimi dosegal lepe uspehe na nacionalnih tekmovanjih.

Prvo redno službo je dobil kot dirigent asistent pri Slovenskem komornem zboru. Kmalu za tem so ga povabili z akademije za glasbo v Ljubljani in mu ponudili mesto asistenta stažista. Tam še zdaj deluje kot izredni profesor za zborovsko dirigiranje in zborovsko petje.

Dirigiral in vodil je različne ansamble, bil eden ustanoviteljev srednješolskega zbora Veter, vodil je Obalni oktet, sodeloval z vokalno skupino Ecce, zborom Vox Europae, Slovenskim komornim zborom, vodil je Obalni komorni in simfonični orkester. Je član različnih tekmovalnih žirij, predavatelj na nacionalnih in mednarodnih simpozijih. V svojem dolgoletnem umetniškem delovanju je krstno izvedel in bil pobudnik za nastanek vrste slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih del.


Sebastjan Vrhovnik

Sebastjan Vrhovnik

 

Sebastjan Vrhovnik se je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom izr. prof. Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko končal na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2013 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Komornega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani in Mešanega pevskega zbora Glasbene matice. Kot gostujoči dirigent je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, Ženskim komornim zborom ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR in z Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Mešani pevski zbor Obala Koper ter z njimi posnel več zgoščenk, prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikujeta odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka, repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.


Stojan Kuret

Stojan Kuret

 

Stojan Kuret od leta 1983 predava na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Že med študijem je ustanovil MPZ Glasbene matice Trst, vodil dekliški in mešani zbor ter ponovno ustanovil zbor Jacobus Gallus. Bil je umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, vodil je Slovenski projektni zbor, nekaj sezon je bil dirigent Komornega zbora RTV Slovenija, dve sezoni tudi dirigent italijanskega mladinskega zbora Coro Giovanile Italiano, projektno pa sodeluje tudi z žensko vokalno skupino ČarniCe. Je soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana. Z zbori je dosegel zavidljive mednarodne uspehe in kot edini dirigent dve veliki zborovski nagradi Evrope.

Je redni član žirij na mednarodnih tekmovanjih in predava na seminarjih, festivalih in akademijah: na Akademiji za glasbo v Budimpešti je z zborom pripravil koncert slovenske literature od Gallusa do danes, na Akademiji za glasbo v Rigi je z akademijskim zborom pripravil program, posvečen Gallusu, z državnim latvijskim zborom pa temeljna dela in novitete sodobnih slovenskih skladateljev. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo, leta 2000 plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD. Za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana je v Arezzu prejel prestižno nagrado Guidoneum award 2011. Je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada 2012 in zlate plakete JSKD za izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke v daljšem obdobju oz. kot priznanje za življenjsko delo.


Tadeja Vulc

Tadeja Vulc

 

Tadeja Vulc je svoje glasbeno izobraževanje začela v Radljah ob Dravi, nadaljevala pa na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Svoje znanje je nadgradila s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani in izpopolnjevanjem na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Že med študijem je prejela številne nagrade iz kompozicije (4. nagrado na tekmovanju Rostrum na Nizozemskem, študentsko Prešernovo nagrado za skladbo Tri iveri), vodila pa je različne zasedbe, s katerimi je izvajala projekte doma in v tujini.

Je dobitnica številnih nagrad, med drugimi 2. nagrade anonimnega natečaja Ministrstva za kulturo RS za skladbo Requiem, 1. nagrade na mednarodnem natečaju APZ Tone Tomšič za priredbo ljudske skladbe, Gallusovega kipca za izjemne dosežke na področju vodenja Akademskega pevskega zbora Maribor, 2014, in kar nekaj posebnih nagrad za sestavo programa ali izvedbo skladb. Na zahtevnejšem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Debrecenu (Madžarska, 2016) je prejela posebno nagrado za odličen dirigentski nastop.
Kot komponistka je ena najbolj priljubljenih avtoric pri nas in je še posebno pri otroških zborih med najbolj izvajanimi, nekatere skladbe so postale tudi prave uspešnice in je zanje prejela številne nagrade.

Zaposlena je kot docentka na Oddelku za glasbo na Pedagoški fakulteti v Mariboru.


 

 

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

zanimivosti