ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2014

Ingenium Ensemble

Zlati znak za izjemne dosežke na področju vokalne glasbe

Ingenium Ensemble je šestčlanska mešana pevska zasedba, ki je začela delovati jeseni 2009. Oktobra 2010 se je skupina prvič pojavila na državnem srečanju malih pevskih skupin v Radovljici in osvojila prvo nagrado ter posebno nagrado za najbolje izvedeno posamezno skladbo. Že od začetka jih je odlikovala resna želja po učenju pri  velikih mojstrih, zato so iskali možnosti za izpopolnjevanje pri uglednih članih pevskih skupin The King’s Singers, Singer Pur, Amarcord in Voces ter pri priznani britanski sopranistki Emmi Kirkby.


Skupina je umetniško zorela na nastopih in se potrjevala na tekmovanjih. Aprila 2013 se je prvič udeležila mednarodnega tekmovanja v avstrijskem Bad Ischlu, kjer je zmagala v obeh prijavljenih kategorijah in postala absolutna zmagovalka tekmovanja. Največje mednarodne uspehe je dosegla leta 2014, ko je na tekmovanju malih skupin v Leipzigu osvojila drugo nagrado, nagrado za najboljšo skupino brez uporabe ozvočenja, nagrado občinstva in posebno nagrado zasedbe Amarcord. Avgusta 2014 je na tekmovanju Polifonico v Arezzu osvojila prvi nagradi v kategoriji malih skupin in renesančne glasbe, konec oktobra pa je na prestižnem zborovskem tekmovanju v španski Tolosi v kategoriji malih pevskih zasedb zmagala s sakralnim in posvetnim programom, poleg tega pa osvojila tudi nagrado občinstva. Ingenium Ensemble je edina skupina, ki je na dveh prestižnih tekmovanjih v tujini (Arezzo in Tolosa) v istem letu prejela vse možne nagrade.
Posebej je zanimivo, da jih najbolje ocenijo tako žirije kot občinstvo, kar je za malo pevsko skupino v mednarodni konkurenci velika redkost in dokazuje prepričljivost njihovih nastopov.

 

Skupina veliko koncertira, njihove izvedbe pa so leta 2014 izšle na prvem glasbenem albumu Ingenium, ki zaobjema širok razpon različnih glasbenih zvrsti: renesančne motete in madrigale, glasbo iz obdobja romantike, slovenske ljudske pesmi ter dela sodobnih slovenskih skladateljev.

 

So odlični, zreli, mladi, karizmatični. Ne stavijo na to, da mala pevska skupine že sama po sebi pomeni kvalitetni standard, ampak si postavljajo visoke umetniške cilje. Pevskim skupinam v Sloveniji so odličen vzor za kvalitetno rast, zato jim Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje zlati znak za nadpovprečne dosežke na področju vokalne glasbe.