ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2014

Fotografski društvo Jesenice

Zlati znak za pomembne dosežke na področju
fotografske dejavnosti

foto: Robert Brezigar

Fotografsko društvo Jesenice je naslednik Foto kluba Andrej Prešeren in izhaja iz fotografskih klubov in skupin, ki so na Jesenicah začeli organizirano delovati pred skoraj 90-imi leti. Že od vsega začetka se ukvarja z dvema glavnima dejavnostma: razstavljanjem in izobraževanjem. Na leto pripravi čez štirideset razstav, na katerih se predstavljajo člani društva in povabljeni gosti, in tako skrbi za pestrost kulturne ponudbe na Jesenicah, v Žirovnici in Kranjski Gori. Vsako leto priredi tudi bienalno državno razstavo Slovenske fotografinje se predstavijo ali Človek in kovina. Društvo pomaga tudi pri organizaciji območnih razstav JSKD, za katere je bilo pred nekaj leti pobudnik. Člani pošiljajo svoje fotografije na razstave po vsem svetu in zanje prejemajo visoka priznanja in fotografske nazive.

 

Društvo skrbi tudi za izobraževanje svojih članov in zanje organizira strokovna srečanja, oglede razstav, predavanja in delavnice o različnih zvrsteh fotografije, tehnikah in računalniških obdelavah. Skrbi pa tudi za izobraževanje najmlajših, in sicer z vodenjem fotografskih krožkov na jeseniških osnovnih šolah.

 

Fotografsko društvo Jesenice je lani že tretje leto zapored prejelo priznanje za drugo mesto v razvrstitvi najuspešnejših fotografskih društev Fotografske zveze. Tudi po številu članov sodi med največja slovenska fotografska društva. Poleg uspešnosti na skupinskih razstavah je pomembno, da v njem deluje dovolj delovnih posameznikov, ki skrbijo za postavitve razstav, in avtorjev, ki so pripravljeni svoj trud in sredstva usmeriti v predstavitve na samostojnih razstavah.


Za takšno široko in raznoliko delovanje je potrebna dobra organizacija društva. Šele vse navedene dejavnosti skupaj naredijo društvo zares uspešno.

 

Fotografsko društvo Jesenice je eno izmed najuspešnejših fotografskih društev pri nas, zato mu Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje zlati znak za izjemne dosežke na področju fotografske dejavnosti.