ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matija Milčinski

Srebrna plaketa za življenjsko delo na področju gledališča

Matija Milčinski je s svojimi ustvarjalnimi in poustvarjalnimi dosežki pomembno zaznamoval gorenjski in širši slovenski prostor, in to na gledališkem, filmskem in lutkovnem področju.
Rodil se je leta 1945 v Ljubljani, kjer je dokončal osnovno šolo in klasično gimnazijo. Po opravljeni maturi se je vpisal na ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališko-radijska in filmsko-televizijska režija, kjer je tudi uspešno diplomiral.
Leta 1972 je bil imenovan za direktorja Lutkovnega gledališča Ljubljana. Po končanem štiriletnem mandatu je dobil status svobodnega umetnika. V tem času je režiral mladinske in otroške oddaje na TV Ljubljana, naredil nekaj lutkovnih predstav in posnel nekaj filmov.
Leta 1981 se je zaposlil v Cankarjevem domu v Ljubljani kot producent gledališkega in filmskega programa, od leta 1985 do 1988 pa ponovno v Lutkovnem gledališču Ljubljana, tokrat kot umetniški vodja. Od jeseni 1987 je najprej delal kot strokovni sodelavec za gledališko in lutkovno dejavnost pri Zvezi kulturnih društev Radovljica, kasneje pa do upokojitve leta 2011 pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Radovljica.

 

Režiral je več kot sedemdeset gledaliških in trideset lutkovnih predstav, in to v različnih poklicnih in ljubiteljskih gledališčih – Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališču, Šentjakobskem gledališču, Lutkovnem gledališču Ljubljana in Maribor, Loškem odru, Gledališču Toneta Čufarja itn.. Kot režiser je sodeloval tudi pri dveh celovečernih in osem kratkih filmih ter prek štiridesetih televizijskih oddajah in radijskih igrah na RTV Slovenija, pri Viba filmu in Filmskih novostih. Za svoje delo je dobil več nagrad: leta 1968 študentsko Prešernovo nagrado, leta 1984 odlikovanje Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (Francija) in pečat občine Radovljica, leta 1985 nagrado Lutkovnega bienala Bugojno za najboljšo predstavo, 1994 nagrado strokovne in otroške žirije za najboljšo predstavo na lutkovnem festivalu PIF, leta 2002 pa nagrado za najboljšo predstavo na 41. Linhartovem srečanju.

 

Matija Milčinski kot svetovalec in mentor svoje znanje in izkušnje posreduje ljubiteljskim kulturnim društvom in skupinam v Sloveniji in zamejstvu, pomembno pa je tudi njegovo delovanje za ohranjanje nacionalne kulturne dediščine, zato mu Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje srebrno plaketo za dolgoletno uspešno delo.