ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miran Rustja

Srebrna plaketa za ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi

Miran Rustja je vsestranski kulturni delavec s širokim razponom znanj, predvsem pa človek širokega srca, katerega življenjska pot je bila vselej zaznamovana z ljubiteljsko in profesionalno kulturo.

 

Rodil se je na Vipavskem, kjer je v Ajdovščini poleg osnovne šole ončal še nižjo glasbeno šolo iz klavirja. Pod vplivom staršev se je nato vpisal na srednjo lesarsko šolo, vendar je bila želja po glasbi tako močna, da je vzporedno študiral solopetje in klavir. Po končanem srednješolskem izobraževanju se je vpisal na zborovodsko šolo, ki je delovala v okviru Glasbene Matice v Trstu. Tudi to je v štirih letih uspešno končal. Njegov iščoči in hrepeneči duh pa ga je gnal dalje. Vpisal se je še na Akademijo za glasbo, kjer je študiral kompozicijo pri prof. Danetu Škerlu, razvoj kompozicijske tehnike pri prof. Marijanu Gabrijelčiču in filmsko glasbo pri prof. Alojzu Srebotnjaku.


Miran Rustja se je najprej zaposlil kot glasbeni pedagog na osnovni šoli in tam veliko let poučeval glasbeni pouk, sedaj pa poučuje glasbeno umetnost na novogoriških srednjih šolah ter klavir na glasbeni in orglarski šoli.


Danes ga poznamo kot pomembnega primorskega zborovodjo, ki vodi kar sedem pevskih zborov v vseh sestavih. Rad prisluhne tudi drugim pevskim zborom in jim pomaga pri izbiri programa. Uspešno se predstavlja tudi kot pesnik in pisatelj. Izdal je pet samostojnih pesniških zbirk, tri knjige proznih del in dve pravljici ter uglasbil nekaj del za otroke, ki jih je posnela televizija, velikokrat pa so jih tudi uprizorili na različnih odrih po Sloveniji. Kot skladatelj se v velikem predstavlja v zborovskih delih, pa tudi instrumentalnih. Pevski zbori ga pogosto izvajajo tako na revijah, kakor na festivalih in tekmovanjih.

 

Miran Rustja je vzpostavil prijateljstva z našimi rojaki po svetu. S svojimi pevskimi zbori je pripravil obiske pri Slovencih v mnogih evropskih in južnoameriških državah ter Avstraliji. Pomembna je tudi njegova odlična organizacija številnih koncertov; pri tem velja posebej omeniti njegovo pobudo za izvedbo Zborovskih srečanj v Šempasu, ki gostijo odlične slovenske in tuje pevske zbore.

 

Sodelovanje Mirana Rustja s kulturnimi društvi ter z drugimi kulturnimi in izobraževalnimi ustanovami, tvorno sooblikovanje programov na različnih področjih ljubiteljskih kulturnih dejavnosti ter vodenje upravnega odbora zveze je izjemnega pomena, zato mu Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje srebrno plaketo za ustvarjalno in organizacijsko delo.