ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2014

 

Poklon najbolj zaslužnim na področju
ljubiteljske kulture

Ljubljana, 28. januar 2015

 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) se s podelitvijo najvišjih priznanj v Slovenski filharmoniji poklonil najbolj vidnim in zaslužnim posameznikom na področju ljubiteljske kulture. Program prireditve, ki ga je povezovala Klavdija Kotar, so popestrili Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki bo čez štiri leta praznoval stoletnico uradnega obstoja ter  Ingenium Ensembe, vrhunska mešana pevska zasedba, ki v zadnjih letih pobira nagrade na prestižnih evropskih tekmovanjih.

Matija Milčinski, Bogdan Bricelj (Fotografsko društvo Jesenice), Ivan Marin, Julijana Bizjak Mlakar, Miran Rustja, Tatjana Rebolj, Tomaž Ogris, Tatjana Lampret in Igor Teršar
Foto: Janez Eržen


Srebrne plakete so prejeli Tatjana Lampret za ustvarjalno, pedagoško in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi, Matija Milčinski za življenjsko delo na področju gledališča, Tomaž Ogris za življenjsko delo pri razvoju kulture koroških Slovencev, Tatjana Rebolj za ustvarjalni prispevek in organizacijsko delo na področju gledališča in Miran Rustja za ustvarjalno in organizacijsko delo v ljubiteljski kulturi. Zlati znak JSKD pa sta prejela Ingenium Ensemble za izjemne dosežke na področju vokalne glasbe in Fotografsko društvo Jesenice za pomembne dosežke na področju fotografske dejavnosti.


Vsem nagrajenim je čestitala tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki je poudarila velik pomen ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru, Igor Teršar, direktor JSKD, pa je v nagovoru izpostavil mlade, katerih število v kulturnih društvih narašča in katerim bo letos posvečena tudi otvoritvena slovesnost Tedna ljubiteljske kulture, ki se bo odvil meseca maja.

 

 

Ivan Marin je brez dvoma ena najvidnejših osebnosti glasbenega ustvarjanja v Sloveniji. Svoje življenje je posvetil glasbenemu ustvarjanju, vzgoji in izobraževanju ter organizaciji v najširšem pomenu, zato mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil zlato plaketo za življenjsko delo.

>> več

 

Tatjana Lampret je v svojem profesionalnem življenju postavila trde temelje za razvoj ljubiteljske in profesionalne kulture in ustvarila dobre pogoje za delovanje društev, ljubiteljskih skupin in ustvarjalnih posameznikov.

>> več

 

Matija Milčinski je s svojimi ustvarjalnimi in poustvarjalnimi dosežki pomembno zaznamoval gorenjski in širši slovenski prostor, in to na gledališkem, filmskem in lutkovnem področju. Režiral je več kot sedemdeset gledaliških in trideset lutkovnih predstav, in to v različnih poklicnih in ljubiteljskih gledališčih – Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališču, Šentjakobskem gledališču,itn..

>> več

 

Tomaž Ogris pri svojem delu daje prednost širokemu sodelovanju ali kot sam pravi – »kulturi pisanih travnikov in s tem sprejetosti in integraciji drugačnih v skupni Evropi pred skromno ograjenim vrtičkarskim mišljenjem«.

>> več

 

Bogat igralski opus Tatjane Rebolj in njeno predano organizacijsko delo je pozitivno vplivalo na mnoge generacije ljubiteljskih gledaliških ustvarjalcev.

>> več

 

Miran Rustja je vsestranski kulturni delavec s širokim razponom znanj, predvsem pa človek širokega srca, katerega življenjska pot je bila vselej zaznamovana z ljubiteljsko in profesionalno kulturo.

>> več

 

Ingenium Ensemble so odlični, zreli, mladi, karizmatični. Ne stavijo na to, da mala pevska skupine že sama po sebi pomeni kvalitetni standard, ampak si postavljajo visoke umetniške cilje. Pevskim skupinam v Sloveniji so odličen vzor za kvalitetno rast.

>> več

 

Fotografsko društvo Jesenice je eno izmed najuspešnejših fotografskih društev pri nas, zato mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil Zlati znak za izjemne dosežke na področju fotografske dejavnosti.

>> več