ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitja Dragolič

Zlati znak za pomembne dosežke na področju inštrumentalne glasbe

Mitja Dragolič je svojo glasbeno pot začel kot klarinetist na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, znanje pa nadgradil s študijem na ljubljanski Akademiji za glasbo in nizozemskem Konservatoriju za glasbo v Maastrichtu, kjer je diplomiral iz dirigiranja. Redno se je udeleževal tudi mojstrskih tečajev Zveze slovenskih godb, sodeloval pa je tudi na mnogih mednarodnih festivalih.

V Godbo Cerknica se je vključil kot 11-letni učenec glasbene šole, leta 2008 pa je prevzel dirigentsko palico. Pod njegovim strokovnim vodstvom je deloval tudi Big band Medicinske fakultete iz Ljubljane. Že veliko let vodi tudi Pihalni orkester GŠ Grosuplje, s katerim je na domačih in mednarodnih tekmovanjih dobil nekaj prestižnih nagrad in priznanj: leta 2010 na tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertni kategoriji zlato plaketo s pohvalo, na mednarodnem tekmovanju Flicorno D'oro v italijanskem mestu Riva del Garda je osvojil drugo mesto, proglašen pa je bil tudi za najboljšega dirigenta tekmovanja. Maja lani je na tekmovanju slovenskih mladinskih godb prav tako prejel zlato plaketo s posebno pohvalo ter pokal zmagovalca. Z godbo Cerknica pa je dan kasneje na tekmovanju slovenskih godb tudi dobil zlato plaketo s posebno pohvalo in pokal zmagovalca.


Na poletnem taboru mladih glasbenikov Musica creativa v Sloveniji je avgusta 2015 izvedel odmevna koncerta v Izoli in Portorožu, ki ga je v posnetku prenašala tudi Radiotelevizija Slovenija. Kot strokovni sodelavec pa je pomagal tudi pri projektu European Union Youth Wind Orchestra, ki vsako leto poteka v Luksemburgu.

 

Za izjemne dosežke na področju inštrumentalne glasbe Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Mitji Dragoliču podeljuje zlati znak.