ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maestro

Marko Munih

Zlata plaketa za življenjsko delo na glasbenem področju

Dirigent Marko Munih je svoje življenje posvetil glasbi v najširšem pomenu in kot ena najvidnejših osebnosti glasbenega poustvarjanja šestdeset let sooblikoval glasbeno življenje pri nas.

Njegova umetniška osebnost se je skoraj hkrati oblikovala na zborovskem in orkestrskem področju. Izkušnje, ki si jih je pridobil pri delu z našima odličnima zborovskima ansambloma, so ga izoblikovale v tenkočutnega in muzikalno globoko osveščenega poustvarjalca tuje in domače vokalno-instrumentalne glasbe.

V Ljubljani je na Akademiji za glasbo študiral dirigiranje pri profesorju Danilu Švari, nato se je še leto dni izpopolnjeval v Frankfurtu pri mojstru Lovru Matačiću. Najprej je bil korepetitor v Slovenski filharmoniji, nato v letih 1963–1971 dirigent Orkestra Slovenske filharmonije. Deset let, od 1965 do 1975, je bil umetniški vodja in dirigent Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, s katerim je dosegel izjemne umetniške uspehe, v letih 1971–1979 pa je vodil Komorni zbor RTV Ljubljana. Bil je tudi dolgoletni odgovorni urednik glasbenega programa Radia Slovenija.

Redno je nastopal z radijskimi simfoniki in drugimi orkestri doma in na mednarodnih festivalih. Dobil je mnogo pomembnih nagrad in odlikovanj: študentsko Prešernovo nagrado (1960), nagrado Prešernovega sklada (1969 in 1985), Betettovo nagrado (1983), lani še posebno priznanje za 50-letno umetniško sodelovanje na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Cesare Augusto Seghizzi.

Veliko let je opravljal svetovalno delo za zborovsko glasbo pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. V letih 2004–2010 je vodil zelo uspešne zborovodske šole v Novi Gorici. Bil je tudi pobudnik, umetniški vodja in dirigent projekta Tvoj tek je živ in je legak ob stoletnici smrti Simona Gregorčiča, ki je bil novembra 2006 premierno izveden v Cankarjevem domu v Ljubljani. Z Veselim pastirjem, notno zbirko priredb ljudskih in ponarodelih pesmi za mešani zbor, ki je izšla leta 2014, pa se je predstavil tudi kot prirejevalec zborovskih skladb.

Veliko je prispeval tudi k promociji slovenske glasbe v svetu. V laskavih kritikah, ki jih je dobival za svoje nastope, je poudarjena njegova občutljivost in muzikalnost pa tudi izvrstno tehnično znanje ter velik smisel za vokal in vokal v povezavi z orkestrom.

Marko Munih je kot ena najvidnejših osebnosti glasbenega poustvarjanja v Sloveniji svoje življenje posvetil glasbenemu ustvarjanju, vzgoji in izobraževanju ter organizaciji, zato mu Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje zlato plaketo za življenjsko delo.