ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleksander Peršolja

Srebrna plaketa za življenjsko delo na področju literarnih dejavnosti

Slovenski pesnik in kulturnik Aleksander Peršolja je v svojem dolgoletnem profesionalnem delu v Kulturnem domu Sežana in na sežanski območni izpostavi JSKD razvijal nove oblike in vsebine kulturnega delovanja in s tem sooblikoval skupni kulturni prostor, skrbel za ohranjanje nacionalne kulturne dediščine ter vzpostavljal kulturno sodelovanje in tako ohranjal vezi s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Pesmi je začel objavljati že kot najstnik v šolskem glasilu in Perspektivah. Izdal je devet samostojnih pesniških zbirk, zadnja med njimi je bila jubilejna knjiga Bilke v krogu, ki je izšla obavtorjevi 70-letnici. Njegove pesmi so prevedene in objavljene v različnih tujih revijah in knjižnih izborih.

Bil je pobudnik mnogih domačih in mednarodnih kulturnih dogodkov, predvsem literarnih. Posebej je treba omeniti njegov izjemen prispevek k ustanovitvi in uveljavitvi mednarodne literarne nagrade, sedaj festivala, Vilenica, ki poteka že od leta 1986, pa tudi njegovo pobudo za mednarodno nagrado Mlada Vilenica pred 15-imi leti.


Pomembna je tudi njegova založniška dejavnost, saj je poskrbel za izdajo mnogih leposlovnih del, posvetil pa se je tudi promociji slovenskih pesnikov v tujini, s posebno ljubeznijo Srečku Kosovelu. Kot mentor pa je spodbujal mlade literarne ustvarjalce, jim omogočil izobraževanje in predstavitev v slovenskem in tudi mednarodnem prostoru.

Aleksander Peršolja je svoje življenje posvetil umetnosti in ljudem, ki so prav z njegovo pomočjo naredili prve korake v svetu ustvarjalnosti. Za njegov prispevek k oblikovanju slovenske kulture in njene identitete mu Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje srebrno plaketo za življenjsko delo.