ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emil Aberšek

Srebrna plaketa za dolgoletno delo na področju gledališke ustvarjalnosti, vzgoje in izobraževanja mladih ter kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu

 

Emil Aberšek se je gledališču zapisal že kot gimnazijec, ko je v Velenju pripravljal predstave in v njih tudi igral. Po maturi je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo študiral gledališko režijo. Za diplomsko predstavo Podstrešje Janeza Žmavca so mu leta 1973 podelili študentsko Prešernovo nagrado in Borštnikovo priznanje. Še istega leta se je zaposlil v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica, kjer je delal do upokojitve pred dvema letoma.
Za Mladinski oder je zrežiral več uspelih predstav, tudi priredb, ki jih je sam pripravil. Najraje se je posvečal besedilom slovenskih avtorjev – Frana Milčinskega, Vida Pečjaka, Svetlane Makarovič in drugih.

Bil je tudi programski vodja Goriških srečanj malih odrov ter pobudnik in od 1984 vodja Srečanja gledališč Alpe-Jadran. Ob delu v novogoriškem gledališču je ves čas sodeloval tudi z ljubiteljskimi skupinami na področju Nove Gorice, uspešno vodil program Amaterskega mladinskega odra (AMO) v Novi Gorici ter bil programski vodja in organizator abonmajev za otroke v SNG Nova Gorica. Na prelomu tisočletja je ustanovil Gledališče na vrvici, ki združuje za igro nadarjene osnovnošolce in večino programa namenja otroškim predstavam. Vodi ga še danes.

Kmalu po prihodu v Novo Gorico se je odzval tudi povabilu ljubiteljskih gledališčnikov v zamejstvu in začelo se je njegovo dolgoletno mentorsko delo z gledališkimi skupinami v Štandrežu, Števerjanu in Sovodnjah. Najodmevnejše je njegovo sodelovanje s štandreškimi gledališčniki, s katerimi je od leta 1974 na oder postavil vsaj eno uspešno premiero letno. Štandreška gledališka skupina je s svojimi predstavami navduševala gledalce v Italiji in Sloveniji, dva člana skupine pa sta za svoje vloge dobila prestižno Severjevo nagrado.

S predstavami ljubiteljskih skupin, ki jih je vodil, se je Emil Aberšek večkrat uvrstil na državna srečanja gledaliških skupin – Linhartova srečanja, Srečanja otroških gledaliških skupin in festivala Vizije.

 

Za dolgoletno delo na področju gledališke ustvarjalnosti, vzgoje in izobraževanja mladih ter kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Emilu Aberšku podeljuje srebrno plaketo.