ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majda Hauptman

Zlata plaketa za življenjsko delo na glasbenem področju

Zborovodkinja in pedagoginja Majda Hauptman, rojena leta 1931 v Zagorju ob Savi, je s sodelavci vzgojila mnoge generacije glasbenikov ali vsaj ljubiteljev glasbe. Po končanem študiju glasbe in slavistike na Višji pedagoški šoli je poučevala glasbo na osnovnih šolah v Sežani in Trnovem v Ljubljani ter na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, vmes je bila na Radiu Ljubljana skoraj desetletje (1975–1984) urednica za mladinsko glasbo.

Na vseh šolah, kjer je delala, je uspešno vodila tudi otroške in mladinske zbore. S sežanskim mladinskim zborom je prvič nastopila na Celjskem festivalu leta 1960, naslednje leto je bila z istim zborom izbrana za nastop na jugoslovanskem srečanju mladinskih zborov. Z mladinskim zborom OŠ Trnovo je že dve leti po ustanovitvi pripravila celovečerni koncert, potem pa so se nastopi, koncerti, snemanja in turneje kar vrstili. Med uspehi omenimo 1. mesto in zlato plaketo na jugoslovanskem festivalu v Celju leta 1965, mednarodno nagrado za 1. mesto na zborovskem tekmovanju v belgijskem Neerpeltu trinajst let kasneje pa tudi odmevne koncerte doma ter v Italiji in tedanji Češkoslovaški.

Povsod je z mladimi pevci izvajala vrhunsko dodelane skladbe, ki jih je kar težko pripisati osnovnošolskemu zboru. Bila je zavezana slovenskim zborovskim priredbam znanih ljudskih pesmi ter najsodobnejšim in najzahtevnejšim izvirnim skladbam, pri čemer je sledila Avgustu Šuligoju, svojemu vzorniku iz revirjev, in njegovim Trboveljskim slavčkom. Kljub časovni odmaknjenosti so posnetki skladb mladinskih pevskih zborov pod njenim strokovnim vodstvom še vedno vzor mladinskega zborovskega petja.

Po upokojitvi je ostala zvesta otroškemu in mladinskemu zborovskemu petju. Kot strokovna sodelavka, predsednica komisije za mladinske pevske zbore pri ZKOS-u in članica strokovnih žirij je dolga leta sodelovala na občinskih in območnih pevskih revijah, kjer je spodbujala zborovodje k še boljšemu delu. Pri delu z mladimi pevci se ji je zdela najpomembnejša predvsem uspela poustvaritev skladbe pa tudi kultiviranje mladega človeka, ne pa borba za točke.

Tudi danes Majda Hauptman nadaljuje svoje glasbeno poslanstvo. Vodi namreč Mešani pevski zbor Trnovci Ljubljana, ki je v pevskem svetu nekaj posebnega, saj izhaja iz Mladinskega pevskega zbora OŠ Trnovo Ljubljana, ki je pred pol stoletja pod njenim vodstvom bogatil in razveseljeval ljubitelje zborovskega petja doma in v tujini.

 

Za odlično zborovsko poustvarjanje in pedagoško delo z mnogimi generacijami mladih pevcev Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje Majdi Hauptman zlato plaketo za življenjsko delo.