ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivo Kralj

Srebrna plaketa za dolgoletno in prizadevno delo na področju zborovske glasbe.

Ivo Kralj, rojen leta 1928 na Tržaškem, je svoje življenje posvetil glasbi, sprva kot godbenik, nato kot pevec in zborovodja. Že od otroštva je pel pri cerkvenem zboru, od leta 1946 je kot harmonikar sodeloval pri orkestru Planika v Slivnem, s tremi člani orkestra pa je v tistem času ustanovil tudi Kvartet Kraljev. Kot pevec je od ustanovitve sodeloval tudi pri pevskem zboru Avgust Tance iz Nabrežine.

 

Leta 1966 je skupaj s prijatelji v Devinu ustanovil moški zbor Fantje izpod Grmade, ki ga je uspešno vodil kar 45 let in je bil večino časa tudi njegov predsednik. Zbor, ki združuje pevce različnih vasi pod Grmado, deluje še danes. Lani so slovesno praznovali svojo 50-letnico, pohvalijo pa se lahko z večstotimi nastopi v krajih Furlanije - Julijske krajine, Rimu, Milanu ter tudi v nekaterih evropskih državah (Švica, Avstrija, Nemčija). S prirejanjem priložnostnih in zaključnih koncertov – med njimi naj posebej omenimo tradicionalni koncert božičnih pesmi, ki ga pripravljajo vse od leta 1969 –, revij, predstavitev knjig in razstav skrbijo za živahen glasbeno-kulturni utrip v Devinu in ostalih vaseh pod Grmado. Zbor se redno udeležuje tudi zborovskih revij, kot so Cecilijanka v Gorici, Pesem jeseni na Tržaškem in Primorska poje.

 

Ivo Kralj je tudi dober organizator. Bil je pobudnik mnogih kulturnih večerov in proslav. Prav po njegovi zaslugi je sedež pevskega zbora Frantje izpod Grmade, ki so ga sami uredili s prostovoljnim delom, v Devinu postal pravo kulturno središče.

Za njegovo dolgoletno in prizadevno delo na področju zborovske glasbe Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje Ivu Kralju srebrno plaketo.