ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrej Makor

Zlati znak za izjemne dosežke v vokalni glasbi

Andrej Makor je svojo glasbeno pot pričel z učenjem klavirja na Glasbeni šoli Koper. Po maturi je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je uspešno končal kar tri smeri študija: glasbeno pedagogiko, kompozicijo in solo petje. Zdaj obiskuje magistrski študij kompozicije na konservatoriju v Padovi pri prof. Giovanniju Bonatu.  Svoje talente je postopoma nadgrajeval in na različnih področjih pridobival potrebna znanja za preboj med najvidnejše poustvarjalce mlade skladateljske generacije. Njegov opus je raznolik, od manj zahtevnih del do takih, ki najboljšim zborom pomenijo izziv in zadoščenje.

 

Mladi skladatelj vedno raziskuje in išče, a hkrati ostaja zvest sebi, domačemu okolju in glasbeni tradiciji. Sodeluje s številnimi zborovskimi sestavi, vokalnimi skupinami in orkestri. Njegove skladbe izvajajo na različnih tekmovanjih, festivalih in seminarjih doma in v tujini. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen. Že med študijem je dobil študentsko Prešernovo nagrado.

 

Leta 2015 je prejel 1. nagrado za skladbo Istrijanka na državnem skladateljskem natečaju Zveze slovenskih godb, njegova skladba Paisaje pa je bila izbrana na mednarodnem razpisu za nove zborovske skladbe ECCO (European Contemporary Composers Orchestra) in bila izvedena na koncertu priznane zasedbe BBC Singers v Londonu. Lani je dobil še več nagrad: na zborovskem tekmovanju Naša pesem je strokovno žirijo prepričal s skladbo Pesem št. X, ki je bila nagrajena kot najboljša noviteta, na mednarodnem tekmovanju za mlade skladatelje Chorus Austin v Teksasu je s skladbo O lux beata trinitas zasedel 2. mesto, s skladbo Ave Maria je zmagal na mednarodnem skladateljskem tekmovanju v Barceloni, nato pa s skladbo Crucifixus še na mednarodnem skladateljskem tekmovanju Guido d'Arezzo.

Za izjemne dosežke v vokalni glasbi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Andreju Makorju podeljuje zlati znak.