ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2015

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agata Trojar

Zlati znak za pomemben prispevek k širjenju literarne umetnosti in bralne kulture ter razvoju novih vsebin in oblik delovanja.

Agata Trojar je že kot najstnica začela objavljati svoje pesmi v gorenjskem literarnem glasilu Sejalec, takrat še pod psevdonimom Jagoda. Leta 1985 je izdala prvo samostojno zbirko Jagode, sledile so še tri: Jagode 2, Vonj nasmeha in Nekaj grižljajev lune. Njen pesniški glas so pomagali ostriti Neža Maurer, Miha Mohor, Lojze Kovačič in Aleš Šteger. Kasneje je bila tudi sama (so)mentorica in vodja različnih literarnih skupin.

 

Od leta 1989 vodi Literarno skupino Kulturnega društva Sava Kranj, od ustanovitve pred šestimi leti je tudi predsednica Kulturnega društva Sejalec umetnosti iz Zgornje Senice pri Medvodah, pri Združenju umetnikov Škofja Loka pa spodbuja razvoj likovne in literarne dejavnosti ter skrbi za povezovanje društev na državni in mednarodni ravni.

 

Agata Trojar je bila tudi idejni vodja in koordinatorka več mednarodnih kulturnih projektov Evropske unije, v katerih so se združevale kulturne institucije ter ustvarjalci različnih umetniških zvrsti iz vsaj osmih držav. Rezultat so bile mednarodne izmenjave, ki so sodelujočim omogočile spoznavanje delovanja sorodnih organizacij v tujini in hkrati širile razpoznavnost naših ustvarjalcev.

 

Svojo povezovalno vlogo je prenesla tudi na bolj osebno raven. S svojimi izbranimi pesmimi v zadnji zbirki Nekaj grižljajev lune (2015, ponatis 2016) je namreč privabila kar 50 likovnih, glasbenih in filmskih umetnikov ter rokodelcev iz Slovenije in Nemčije, da so se nanje odzvali s svojimi slikami, fotografijami, kratkimi filmi, glasbo. Po izidu knjige je skupaj s sodelavci začela pripravljati večzvrstne (literarno-glasbeno-filmsko-likovne) večere, napol improvizacijske dogodke, ki so se začeli jeseni 2015 v Škofji Loki, nadaljevali pa s turnejo po Sloveniji.

 

Za pomemben prispevek k širjenju literarne umetnosti in bralne kulture ter razvoju novih vsebin in oblik delovanja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Agati Trojar podeljuje zlati znak.