ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2016

Zlata plaketa JSKD za življenjsko delo
zborovodkinji Majdi Hauptman

 


»Z mladimi pevci je Hauptmanova izvajala vrhunsko dodelane skladbe, ki bi jih težko pripisali osnovnošolskemu zboru. Bila je zavezana slovenskim zborovskim priredbam znanih ljudskih pesmi ter najsodobnejšim in najzahtevnejšim izvirnim skladbam. Kljub časovni odmaknjenosti so posnetki skladb mladinskih pevskih zborov pod njenim vodstvom še vedno vzor mladinskega zborovskega petja, še piše v obrazložitvi.« (iz utemeljitve)


Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je včeraj na na osrednji prireditvi sklada na Ljubljanskem gradu podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Letos je zlato plaketo JSKD za življenjsko delo na področju glasbenih dejavnosti prejela zborovodkinja Majda Hauptman. Srebrne plakete so prejeli Emil Aberšek (plaketo prevzela Nina Cijan) za dolgoletno delo na področju gledališke ustvarjalnosti, vzgoje in izobraževanja, Ivo Kralj za dolgoletno in prizadevno delo na področju zborovske glasbe, Ciril Murnik za dolgoletno in prizadevno delo na področju filmske dejavnosti ter Marcel Štefančič za vsestransko ustvarjalno delo na različnih kulturnih področjih ljubiteljskega ustvarjanja.

 

Zlata Znaka sta prejela Agata Trojar in Andrej Makor. Slednji za izjemne dosežke v vokalni glasbi, Agata Trojar pa za pomemben prispevek k širjenju literarne umetnosti in bralne kulture ter razvoju novih vsebin in oblik delovanja.

Na podelitvi priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture, ki ga je povezovala Klavdija Kotar, je nastopil Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Ljubljana pod taktirko zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič. Udeležence je nagovoril direktor sklada mag. Marko Repnik, zahvala v imenu nagrajencev pa je letos pripadla pripadla dobitnici zlate plakete Majdi Hauptman.

 

Foto: J. Eržen