ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lojze Adamlje

Srebrna plaketa za dolgoletno in prizadevno delo na področju likovne dejavnosti.

Akademski slikar in grafik Lojze Adamlje je eden najvidnejših predstavnikov slovenskega nadrealizma, ki že več kot štiri desetletja ustvarja na področju slikarstva in umetniške grafike.

 

Mladost je preživel na Dolenjskem, kasneje pa obiskoval Srednjo tehnično šolo za grafiko v Ljubljani. Že v tem času so nastali zanimivi poskusi slikanja v gvašu in olju, zato se je vključil v študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in tam specializiral grafiko v razredu prof. Marka Pogačnika. Med študijem se ga je dotaknil nadrealistični izpovedni diskurz, kateremu ostaja zvest tako v slikarstvu kot v grafiki. Ukvarja se tudi z dizajnom, ilustracijo in publicistiko. Do sedaj je pripravil 36 večjih samostojnih razstav in sodeloval na več kot 220 skupinskih razstavah in slikarskih kolonijah pri nas in v tujini. Že tri desetletja je pozoren spremljevalec likovnega dogajanja na razstavnem področju Slovenije. Za različne avtorje ali skupine je pripravil več kot 200 recenzijskih tekstov in kot kurator odprl prek 270 likovnih razstav.


V vseh teh letih je bil tudi neutruden mentor na različnih likovnih tečajih in delavnicah ter tako likovnikom iz vse Slovenije prenašal novo znanje. Pred dvema desetletjema je zanje osnoval projekt, imenovan “Zlata paleta”. Ta je doživel takojšen sprejem in je še danes osrednje gonilo razvoja in povezovanja ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev Slovenije.


Za svoja slikarska in grafična dela je prejel več nagrad, tudi mednarodnih. Med njimi je najpomembnejša mali grand prix za nadrealistično delo, ki jo je prejel na svetovni razstavi leta 2001 v nemškem Kasslu.

 

Lojze Adamlje si ves čas prizadeva, da bi se ločnica med profesionalno in ljubiteljsko kulturo tanj-
šala in bi izstopala le kvaliteta. To potrjuje tudi s svojim predanim mentorskim in kritiškim delom, inovativnim povezovanjem likovnih ustvarjalcev in premišljeno organizacijo likovnih dogodkov. Vsa ta leta je neutruden snovalec novih vsebin na raz ličnih kulturnih področjih. Trenutno predseduje tudi Zvezi kulturnih društev Ljubljana.


Za dolgoletno in prizadevno delo na področju likovne umetnosti mu Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje srebrno plaketo.