ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petra Grassi

Zlati znak za izjemne
dosežke na področju
vokalne glasbe.

Petra Grassi je vsestranska glasbenica: pianistka, zborovodkinja, pevka in skladateljica. Z odliko in pohvalo je v razredu Lorenza Donatija magistrirala iz zborovskega dirigiranja ter diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala tudi kompozicijo.

Z Dekliškim pevskim zborom Kraški slavček je požela prve nagrade na različnih mednarodnih tekmovanjih, v Benetkah je prejela tudi nagrado za najboljšega dirigenta. Z vokalno skupino Vikra, ki deluje pod okriljem Glasbene matice v Trstu in v kateri pojejo tako slovenski kot italijanski pevci, pa je v minulem letu dosegla kar tri prva mesta na treh državnih italijanskih tekmovanjih.

 

Na slovenski in svetovni zemljevid zborovskih dirigentov so jo v kratkem obdobju postavile tudi tri pomembne uvrstitve: leta 2015 je prejela prvo nagrado in nagrado za najmlajšega finalista na italijanskem državnem tekmovanju za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu ter tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Torinu. Najnovejše potrdilo za kakovost strokovnega dela pa je doživela prav pred kratkim: na prvem Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok je namreč dosegla zmago in nagradni koncert z Zborom Slovenske filharmonije v sezoni 2017/2018.

 

Trenutno poučuje na Glasbeni šoli Marija Kogoja v Trstu . Je članica strokovnih žirij na zborovskih tekmovanjih in vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce v Sloveniji in Italiji. Poleti bo vodila delavnico za ženske zbore na znamenitem evropskem festivalu Europa Cantat v Talinu.

Izbrana je bila tudi za dirigentko novonastalega Mladinskega zbora dežele Furlanije - Julijske krajine in je od lanske pomladi stalna dirigentka Komornega zbora Dekor iz Ljubljane.

 

»Deli svoje znanje in ljubezen z drugimi in se pri tem vedno zabavaj.« To je njeno vodilo in misel, ki jo pomirja in ji pomaga, da lahko mirno stopi na oder, z največjim spoštovanjem do pevcev, ki stojijo pred njo, in do glasbe, ki jo izvaja.

 

Za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Petri Grassi podeljuje zlati znak.