ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maestro

Stojan Kuret

Zlata plaketa za življenjsko
delo na glasbenem področju.

Tržačan Stojan Kuret ni le eden najuspešnejših slovenskih dirigentov, je glasbeni pedagog in neutrudni organizator, ki s svojo globoko umetniško strastjo, pronicljivo ustvarjalnostjo in izjemnim čutom za prefinjenost navdušuje najzahtevnejše poslušalce tako doma kot v tujini.


V Trstu leta 1957 rojeni slovenski dirigent je diplomiral iz dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo in klavirja na tržaškem Konservatoriju Giuseppe Tartini, kjer od leta 1983 kot profesor na Oddelku za orkestrsko dirigiranje, ansambel in komorno glasbo poučuje mlade glasbenike. Njegov glasbeni vzpon je bilo zaznati že v času študija. Leta 1975 je v Trstu ustanovil in skoraj dve desetletji vodil Mladinski zbor Glasbene matice Trst, ki ga je popeljal na mednarodne odre med najboljše mladinske zbore. Prof. Marko Vatovec je v eni od obrazložitev zapisal: »Kuret že v zgodnjih začetkih zapusti zapis tistega časa, ki priča o briljantnem, umetniško polnokrvnem začetku bogate kariere – posnetke Kogojevih in Merkujevih mladinskih zborov, ki še danes niso doživeli enakovredne ponovitve.« 1991 je v Trstu ponovno obudil Zbor Jacobus Gallus, nato pa ga je glasbena pot vodila v Ljubljano.


Polno desetletje (1992–2002), je kot umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič nizal uspehe na domačih in tujih tekmovanjih ter izpeljal turneje širom po svetu. Jasno je začrtal programsko pot – osrednjo pozornost je namenil slovenski ustvarjalnosti ter vztrajno snemal. K sodelovanju je pritegnil širok krog mladih ustvarjalcev, med katerimi so danes mnogi uveljavljeni glasbeniki. Med zavidljivimi umetniškimi dosežki v tem obdobju so kar štiri velike nagrade (Tours 1999, Varna 2001, Gorica 2001, Maribor 2002), dvakrat finale za veliko nagrado Evrope ter velika nagrada Evrope 2002.


Od 2002 do 2005 je kot dirigent Komornega zbora RTV Slovenija pripravil odlične izvedbe celotnega Wolfovega opusa ter tehtne sporede Lebičevih zborov in slovenske sakralne glasbe. Sledilo je večkratno sodelovanje z Ženskim komornim zborom ČarniCe z dvema izdajama: celotnim Kogojevim opusom za visoke glasove ter avtorsko ploščo Ambroža Čopija. Od leta 2007 je dve sezoni vodil Italijanski mladinski zbor. Sodeloval je z različnimi orkestri in drugimi zbori, kot gostujoči profesor predaval na glasbenih akademijah v Budimpešti in Rigi ter bil član žirij najpomembnejših zborovskih in dirigentskih tekmovanj.


Nov strm umetniški vzpon se je začel jeseni 2008 z ustanovitvijo Vokalne akademije Ljubljana. Zvrstile so se velika nagrada Arezza 2009, velika nagrada Evrope 2010, prestižna nagrada Guidoneum 2011 ter nagrada Prešernovega sklada 2012. Nadaljevanje preteklih programskih načel se je nadgradilo z nekaterimi redkostmi svetovne literature, slovenska diskografija je obogatela še za štiri plošče, nekatere vrhunske interpretacije pa je glasbena kritika postavila celo za zgled našim osrednjim glasbenim ustanovam.


Da ima njegova umetniška vizija svoj logičen, utemeljen in globoko v rodni zemlji zakoreninjen življenjski lok, je pokazal tudi v zadnjem, skrbno izbranem projektu z Zborom Slovenske filharmonije. Spored najzahtevnejših, redko ali še neizvedenih Kogojevih del in novitet slovenskih skladateljev na Kosovelova besedila se je z izjemno premišljenostjo globoko vtisnil v slovensko glasbeno zgodovino, saj je z njim zaokrožil tudi celoten Kogojev opus za mešani zbor.


Stojan Kuret s svojo dirigentsko karizmo že desetletja navdušuje generacije pevcev, skladateljev, zborovodij in poslušalcev. S svojim pedagoškim in umetniškim erosom zna pritegniti mnoge, tako ljubiteljske kot poklicne ustvarjalce, jih usmerja skozi širok repertoar z izostrenimi čuti glasbenega sladokusca, hkrati pa uzavešča pomen ohranjanja slovenske dediščine. Ob tem kot poustvarjalec, umetnik, pedagog ter predvsem kot človek vseskozi ohranja željo po popolnem in omogoča nastajanje edinstvenih zborovskih projektov, zato mu Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje zlato plaketo za življenjsko delo.