ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Božidar Tabaj

Srebrna plaketa za dolgoletno
delo na področju gledališke
ustvarjalnosti.

Božidar Tabaj se je pričel z gledališčem ukvarjati leta 1967, torej natanko pred petdesetimi leti. Pravi, da ga je gledališče okužilo in da ga na odrske deske vežejo tako neizmerno veselje in predanost kot tudi odgovornost, da v Štandrežu spodbuja več kot stoletno tradicijo gledališke umetnosti.


V času petih desetletij je nanizal impozanten opus več kot stotih različnih vlog in 1800 nastopov, zlasti pri dramskem odseku Prosvetnega društva Štandrež. Več let je tudi stebrni član društvenega odbora za gledališko dejavnost. Pod njegovim mentorstvom je štandreška dramska skupina dosegla vidne uspehe. Nastopili so na odrih Furlanije - Julijske krajine, skoraj po vsej Sloveniji, pri Slovencih na Koroškem, Hrvaškem, Madžarskem, pa tudi v Parizu, Rimu in ZDA.


Sodeloval je pri sedmih operetah in spevoigrah Zveze slovenske katoliške prosvete, režiral dvanajst otroških in mladinskih predstav ter kot mentor, režiser in igralec sodeloval z gledališkimi skupinami iz Slovenije in zamejstva ter tako s čezmejnim sodelovanjem in izmenjavo znanja krepil medsebojne vezi. Napisal, priredil in prevedel je tudi nekaj gledaliških besedil.


Je pobudnik priljubljenih gledaliških abonmajev, ki se od leta 2000 odvijajo v vedno polni župnijski dvorani Anton Gregorčič, prav tako so dobro obiskana tudi poletna srečanja Gledališče pod zvezdami.


Z neprisiljeno mimiko, kretnjami in veseljem do igre nasploh zna zanetiti komedijantski ogenj, ki neustavljivo zažari na odru in se bliskovito razširi po dvorani. Prejel je številne nagrade in priznanja za posamezne vloge v različnih predstavah, med njimi sta najprestižnejši nagrada sklada Staneta Severja za leto 1999, ki jo je prejel skupaj z Majdo Zavadlav za izjemne dosežke na ljubiteljskem dramskem področju, in prva nagrada za najboljšo predstavo na državnem Linhartovem srečanju leta 2004 z igro Stara garda.


Za dolgoletno delo, podporo in spodbujanje gledališke ustvarjalnosti Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Božidarju Tabaju podeljuje srebrno plaketo.