ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Podelitev nagrad in družabni program

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejel zborovski dirigent, maestro Stojan Kuret


Tržačan Stojan Kuret ni le eden najuspešnejših slovenskih dirigentov, je glasbeni pedagog in neutrudni organizator, ki s svojo globoko umetniško strastjo, pronicljivo ustvarjalnostjo in izjemnim čutom za prefinjenost navdušuje najzahtevnejše poslušalce tako doma kot v tujini.

S svojo dirigentsko karizmo že desetletja navdušuje generacije pevcev, skladateljev, zborovodij in poslušalcev. S svojim pedagoškim in umetniškim erosom zna pritegniti mnoge, tako ljubiteljske kot poklicne ustvarjalce, jih usmerja skozi širok repertoar z izostrenimi čuti glasbenega sladokusca, hkrati pa uzavešča pomen ohranjanja slovenske dediščine. Ob tem kot poustvarjalec, umetnik, pedagog ter predvsem kot človek vseskozi ohranja željo po popolnem in omogoča nastajanje edinstvenih zborovskih projektov, zato mu Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje zlato plaketo za življenjsko delo (iz utemeljitve).

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na osrednji prireditvi sklada, katere se je udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, v sredo,  24. januarja 2018, s pričetkom ob 18.00, v Dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.


O nagrajencih je odločala strokovna komisija, izbrana s strani nadzornega sveta sklada, ki jo sestavljajo predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Po besedah mag. Jožeta Ostermana je komisija izbirala med 32 predlaganimi kandidati in prav vsi med njimi so v svojem okolju in na svojem področju opravili izjemno delo. Komisija je po tehtnem premisleku za prejemnika letošnje zlate plakete JSKD za življenjsko delo izbrala zborovodjo maestra Stojana Kureta, ki velja za enega najuspešnejših zborovskih dirigentov doma in v svetu. Pod njegovim vodstvom je  Vokalna akademija Ljubljana v zadnjih letih postregla z nekaj vrhunskimi interpretacijami, ki so pokazale in dokazale, kako daleč lahko sežemo Slovenci v tej nacionalno in tako prepoznavni kulturni dejavnosti, kot je zborovsko petje.


Srebrne plakete so prejeli akademski slikar in grafik Lojze Adamlje, kot eden najvidnejših predstavnikov slovenskega nadrealizma, ki že več kot štiri desetletja ustvarja v nadrealističnem slogu in  si ves čas prizadeva, da bi se ločni­ca med profesionalno in ljubiteljsko kulturo tan­jšala kar potrjuje tudi s svojim predanim mentorskim in kritiškim delom, Danica Kocet, ki je vse svoje življenje dejavna na različnih področjih kulturnega življenja in je prav poseben pečat pustila na področju folklorne dejavnosti;  Branka Moškon za več kot 40 letno delovanje v folklorni dejavnosti, ki danes predstavlja temelj dolenjske folklore; Božidar Tabaj za dolgoletno delo, podporo in spodbujanje gledališke ustvarjalnosti, nanizal impozanten opus več kot 100-ih različnih vlog in 1800 nastopov, zlasti pri dramskem odseku Prosvetnega društva Štandrež, ter Borut Logar, ki je 38 let svojega življenja posvetil glasbeni vzgoji in razvoju glasbenega življenja v svojem domačem in tudi širšem slovenskem okolju.


Zlati znak JSKD je šel tokrat v roke Petre Grassi,  vsestranske glasbenica, ki je dejavna kot pianistka, zborovodkinja, pevka in skladateljica in je kljub svoji mladosti, šteje jih devetindvajset, že nanizala izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe.

 

Maestro Stojan Kuret, zlati nagrajenec in direktor JSKD, mag. Marko Repnik. Foto: Eržen

 

Petra Grassi (Zlati znak) in direktor JSKD mag. Marko Repnik. Foto: Eržen

 

Lojze Adamlje (Srebrna plaketa) in direktor JSKD mag. Marko Repnik. Foto: Eržen

 

Danica Kocet (Srebrna plaketa) in direktor JSKD mag. Marko Repnik. Foto: Eržen

 

Borut Logar (Srebrna plaketa) in direktor JSKD mag. Marko Repnik. Foto: Eržen

 

Branka Moškon (Srebrna plaketa) in direktor JSKD mag. Marko Repnik. Foto: Eržen

 

Božidar Tabaj (Srebrna plaketa) in direktor JSKD mag. Marko Repnik. Foto: Eržen

 

 

Skupinska fotografija nagrajencev z ministrom g. Antonom Peršakom, Foto: Eržen

 

Kulturni program, ki ga je povezovala Klavdija Kotar, so oblikovali trije mladi ustvarjalci – Andrej Marinčič, Maja Gal Štromar in Jasna Žitnik, ki so navdih za avtorski projekt z naslovom »Človek naj bo sojen po sanjah« našli v poeziji Tomaža Šalamuna in pripravili sprehod čez pesnikove glasbene, intergalaktične in medjezikovne pokrajine.

Na posebno željo osrednjega nagrajenca maestra Kureta je v zaključnem delu nastopil tudi njemu ljubi Zbor Tabora mladih pevcev Primorske, ki združuje več kot petdeset pevcev iz OŠ Franceta Bevka Tolmin, OŠ Dušana Muniha Most na Soči, OŠ Kanal, OŠ Podbrdo ter dveh šol iz osrednje Slovenije – OŠ Franceta Prešerna iz Ribnice in OŠ Vič iz Ljubljane. Gre za projektni zbor prvega tabora za mlade pevke in pevce, ki je avgusta 2017 potekal v Tolminu. Pobudnica projekta, zborovodkinja Barbara Kovačič je k sodelovanju povabila priznane zborovodje Stojana Kureta, Petro Grassi, Davida Bandlja ter solopevko Martino Burger, ki so z mladimi pevci pripravili raznolik in bogat koncertni program.

 

Maja Gal Štromar, foto: Eržen

 

Andrej Marinčič in Jasna Žitnik, foto: Eržen

 

Zbor Tabora mladih pevcev Primorske, foto: Eržen

 

Zbor Tabora mladih pevcev Primorske s Stojanom Kuretom, foto: Eržen

 

Klavdija Kotar, foto: Eržen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. januar 2018 s pričetkom ob 18. uri

Program povezuje: Klavdija Kotar

 

 

Zbor Tabora mladih pevcev Primorske

Zborovodkinja: Barbara Kovačič
Stanko Premrl (1880–1965):
Zdravljica (France Prešeren)

 
 

Nagovor direktorja

mag. Marko Repnik

 
 

Slavnostni nagovor

g. Tone Peršak, minister za kulturo

 

 

Odlomek iz recitala Šalamunove poezije
»Človek naj bo sojen po sanjah«

Glasba: Andrej Marinčič
Vokal, flavta: Jasna Žitnik
Interpretacija: Maja Gal Štromar

 
 

Podelitev zlatega znaka:

Petra Grassi

Podelitev srebrnih plaket:

Lojze Adamlje, Danica Kocet, Borut Logar,
Branka Moškon, Božidar Tabaj

 

 

Odlomek iz recitala Šalamunove poezije
»Človek naj bo sojen po sanjah«

Glasba: Andrej Marinčič
Vokal, flavta: Jasna Žitnik
Interpretacija: Maja Gal Štromar

   
 

Predstavitev zlatega nagrajenca

in izročitev zlate plakete: maestro Stojan Kuret

 

 

Zahvala v imenu nagrajencev
Stojan Kuret, prejemnik Zlate plakete JSKD

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbor Tabora mladih pevcev Primorske

Zborovodkinji: Barbara Kovačič in Petra Grassi

klavir: Nika Kovačič


Roberto Brisotto (1972):
Pa da bi znal (Srečko Kosovel)

Tadeja Vulc (1978):
Ljubezen Love Amore (Tea Plaftak)

Ivo Antognini (1963):
This song (Ivo Antognini)

Jani Golob (1948):
Moja dežela (Dušan Velkaverh)


 

Družabni zaključek ob prigrizku in glasbi.