ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2018

 

 

 

 

 

Skupina ART FEMIPS

Srebrna plaketa za dolgoletno delo na področju ljubiteljskega likovnega ustvarjanja.

Pod imenom Art FEMIPS je poznana skupina petih slovenskih ljubiteljskih slikarjev, izvrstnih akvarelistov krajinarjev, katerih delo dosega zavidljiv nivo, in ki so priznani v domačih in mednarodnih umetniških krogih.

Skupina se je ustanovila na osnovi izkušenj iz študijskega potovanja pri Aboriginih v Avstraliji člana Marjana Miklavec, ki je zbral v skupino dolgoletne slikarske prijatelje  Sreča Frühaufa, Iva Kolarja, Edija Severja in Pavla Ščurka z bogato samostojno slikarsko zgodovino, z namenom, da likovna dela ustvarjajo in predstavijo tudi izven meja Slovenije.

Vseh pet je izredno aktivnih na likovnem področju, so člani likovnih društev in zvez v različnih krajih, vsi so člani Likovne sekcije Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher, pogosto sodelujejo na likovnih kolonijah in svoja likovna dela donirajo v dobrodelne namene. Njihova dejavnost pa ni vezana le na domače kulturno ustvarjanje, slikarji so namreč aktivni tudi v mednarodnem prostoru. Kot skupina so prepotovali precejšen del Evrope, njihova gostovanja na mednarodnih kolonijah pa so odprla prostor slovenskega ljubiteljskega likovnega ustvarjanja za ljubiteljske slikarje, ki na kolonije v Slovenijo prihajajo iz naših sosednjih držav, z Balkana, Srednje in Vzhodne Evrope.

Svoje bogato likovno znanje delijo na številnih slikarskih kolonijah, na katerih so vedno dobrodošli gostje, saj s svojo vedrino vselej poskrbijo za izjemno vzdušje. Aktivno sodelujejo in sooblikujejo likovno dogajanje v svojem lokalnem okolju, kot skupina in kot posamezniki.

S svojim delom, ustvarjalnim zanosom in trudom v slovenskem in evropskem prostoru ljubiteljskega slikarstva puščajo neizbrisljivo sled. Njihova dejavnost zaseda posebno mesto v slovenski ljubiteljski kulturi, saj peterica s svojim delom v slovenski kulturni spomin vrisuje in tako soustvarja podobe slovenskih krajev ter na različnih delavnicah prenaša svoja znanja in izkušnje na vse, ki se želijo od njih učiti, zato jim podeljujemo Srebrno plaketo JSKD.