ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2018

 

 

 

 

Metod BAJT

Srebrna plaketa za vsestransko delo na področju ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja in zborovske glasbe.

Metod Bajt je vse svoje življenje posvetil glasbi –  tako pri zborovskem delu, prirejanju ljudskih in umetnih skladb in glasbeni produkciji ter kot raziskovalec in poustvarjalec ljudske glasbe.

Svojo glasbeno pot je začel kot organist in pevovodja mešanega cerkvenega zbora; sodeloval pa je tudi v številnih glasbenih zasedbah. Nekaj let je prepeval v Moškem pevskem zboru Kobarid, leto po potresu pa je ustanovil in prevzel strokovno vodenje Okteta Simon Gregorčič, ki beleži že štirideseto obletnico delovanja. O uspešnosti in prepoznavnosti njegovega dela umetniškega in idejnega vodje skupine pričajo številni koncerti doma in v tujini. Prav Bajtu pa gre tudi zasluga, da je s svojimi pevci uspel naštudirati številne skladbe različnih zvrsti, skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, še posebno veliko pozornost pa so posvečali slovenski ljudski pesmi. Od leta 1991 pa vodi tudi najštevilčnejšo moško zasedbo v Posočju, Moški pevski zbor Poljubinj. Leta 2006 ga je k sodelovanju povabil Marko Munih in ob 100-letnici Gregorčičeve smrti v Cankarjevem domu je dirigiral sto članskemu združenemu Moškemu zboru Zgornjega Posočja.

Slovenskemu ljudskemu izročilu se je kar dvajset let posvečala tudi glasbena skupina Dedina, katere soustanovitelj je tudi Bajt. S skupino, je na prireditvah po Sloveniji in zamejstvu predstavljal svoje znanje o ljudski glasbi in starih glasbilih. V sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom je skupina obudila številne zapise ljudskih pesmi iz Posočja in Benečije ter tudi drugih slovenskih pokrajin. Prav tako je velik Bajtov prispevek na področju prirejanja ljudskih in ponarodelih skladb. Glasbeni jezik, ki ga oblikuje s svojimi pevci, je speven in hkrati preprost, saj ohranja zvočno prvobitnost ljudskega gradiva v prirejeni obliki. Njegove priredbe so zvočno polne in pevcem prijazne, k čemur je nedvomno pripomogla njegova dolgoletna pevska kariera. Prav tako je vrsto let igral v Folklorni skupini Razor.


Metod Bajt je vsestranski glasbeni delavec in sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju. Zaradi njegovega širokega glasbenega ter dolgoletnega vsestranskega ustvarjalnega dela mu podeljujemo Srebrno plaketo JSKD.