ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2018

 

 

 

 

Nataša PETROVIČ

Srebrna plaketa za dolgoletno in prizadevno delo na področju ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja.

Nataša Petrovič je upokojena novinarka, poznavalka vin in ljubiteljica literature, ki ji gredo posebne zasluge za oživitev ljubiteljske literarne dejavnosti na Ptuju.

S kulturno dejavnostjo se je začela ukvarjati že v osnovni šoli, ko je postala članica gledališke skupine. Svojo poklicno pot je začela v knjižnici, vrsto let je delala kot radijska novinarka na Radiju Ptuj, prispevke pa je pripravljala tudi na Radiu Maribor in Ormož. Svoje sledi je pustila tudi na področju publicistike. Bila je urednica revij Veritas in Gurman, članke je objavljala v številnih slovenskih časopisih, sodelovala kot avtorica prispevkov v monografijah in zbornikih (Ptuj – monografija, 1991; Haloze – pokrajina, ljudje in vino, 2008; Beseda in podoba – monografija likovnih in literarnih ustvarjalcev, 2012; Zbornik 1946 - 2016 ob 70 letnici ZDUS, 2016; Neskončni svet ustvarjanja, zbornik ob 60 letnici ZKD Ptuj); Ptuj, 2018 …). S knjigo Večne gazi je v 22 intervjujih razkrila bogato in polno življenje znanih ptujskih kulturnih delavcev. Svojo poklicno kariero je zaključila kot vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Ptuj.

Delo Petrovičeve je tesno povezano s slovensko kulturno dediščino in vinogradništvom. V okviru svojega novinarskega dela je objavljala tudi prispevke s področja vinogradništva in vinarstva. Leta 1994 je bila sprejeta v Evropski red vitezov vina, je ena od soustanoviteljic Združenja slovenskega reda vitezov vina, v katerem je napredovala v najvišjo stopnjo – vitezinjo vina.  Zadnjih šestnajst let,  kot ustanoviteljica Literarnega kluba Ptuj, skrbi za kakovostno literarno ustvarjanje vseh starostnih skupin in oseb s posebnimi potrebami pod strokovnim mentorstvom. Petrovičeva je uredila več zbornikov, v katerih so objavljena dela članov kluba. Klub pa že deset let sodeluje s Književnim društvom iz Varaždina, s katerim prirejajo redna srečanja. V okviru Mihčevega festivala pa organizira literarne delavnice tudi za osnovnošolce in skrbi za objavo njihovih del v letnih zbornikih.


Za dolgoletno in prizadevno delo na področju kulturne dediščine in ljubiteljske literarne dejavnosti ji JSKD podeljuje Srebrno plaketo.