ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2018

 

 

 

 

Rok SANDA

Zlati znak za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti.

Rok Sanda je avtor gledaliških del, ki so v kratkem časovnem obdobju dosegla odmevne rezultate v slovenskem gledališkem prostoru.

Sanda je že v srednješolskih letih nastopal v različnih gledaliških predstavah, ustanovil pa je tudi kulturno društvo Prostor idej, zagona, dela, ustvarjanja in napredka (AKD Pizdun), v okviru katerega se je angažiral v alternativnih kulturnih dejavnostih. Bil pa je tudi redni sodelavec DKD Svoboda Senovo, ker se je uril na odrskih deskah kot igralec pod mentorstvom režiserke Bože Ojstršek. Tam se je tudi spoznal s pisateljem Tonetom Partljičem, ki mu je prvi nudil mentorstvo pri pisanju dramatike.

Izobraževal se je na University of East Anglia v Veliki Britaniji in sicer iz angleške književnosti in kreativnega pisanja za kar v Sloveniji ni bilo in še vedno ni primerljivega študija. Tam se je tudi aktivno angažiral v Drama Society in Creative Writing Society, kjer se je spoznaval z gledališkimi tehnikami sodobnega britanskega teatra. Od 2014 naprej se posveča pisanju scenarijev za filme in gledališke predstave. V svojih delih se dotika aktualnih socialnih in zgodovinskih tematik. S kratkim filmom Gastarbeiter in kasnejšo gledališko predstavo z istim imenom se je prvič podal v avtorske vode in vzpostavil temelje nadaljnjega dela umetniške iniciative Little Rooster Productions.

Naslednje dramsko delo predstavlja njegov preboj med sodobne slovenske dramatike, saj je bil z zgodovinsko dramo Ikarus, ki govori o prvi svetovni vojni leta 2017 nominiran za Nagrado Slavka Gruma, njegova režija dramskega besedila pa je bila izbrana za najboljšo predstavo na 55. Linhartovem srečanju. Z naslednjo gledališko predstavo, Feniks, ki nadaljuje zgodbo s tematiko druge svetovne vojne na slovenskem je prejel posebno priznanje selektorja za dramsko delo in režijo na regijskem nivoju, nato pa je bila predstava na državnem nivoju 56. Linhartovega srečanja nagrajena s tremi Matički, med drugim z Matičkom za najboljšo predstavo v celoti.

V letu 2018 se je na regijski nivo Linhartovega srečanja uvrstil kar s dvema režijama, z gledališko predstavo Poštna prevara KUD Vesel Teater in gledališko predstavo Skiner društva Mali petelin. Rok Sanda je tudi avtor obeh gledaliških tekstov, s predstavo Skiner pa se je uvrstil tudi na državni nivo Linhartovega srečanja.

Številne nagrade pričajo o kvaliteti Sandovega dela, ki sodi na najvišjo raven ljubiteljske gledališke produkcije, zato mu podeljujemo Zlati znak JSKD.