ODLIČJA /SREBRNA PLAKETA/ 2012

Marija Rituper

(2012)

Srebrna plaketa za ustvarjalno delo in razvijanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v Porabju

Marija Rituper se že več kot dvajset let zavzeto posveča ohranjanju in razvijanju kulturnih dejavnosti v Porabju. Je priznana glasbena pedagoginja, ki je svojo poklicno pot začela kot učiteljica glasbe na več osnovnih in srednji šoli, hkrati pa je vodila pevske zbore, poučevala klavir in kitaro ter se po opravljenem izobraževanju pri Mirku Ramovšu in Mariji Makarovič z vso predanostjo posvetila pevskemu in plesnemu izročilu naših prednikov ter vodenju folklorne skupine. Kot plod vztrajnega raziskovalnega dela je takrat nastala pesmarica »Či bi ges bijla fčelica«. Nato jo je profesionalna pot zanesla v tovarno oblačil Mura, kjer je bila urednica tovarniškega glasila in kulturna animatorka, ki je vodila mešani pevski zbor, ansambel, folklorno skupino, mažoretke, likovne kolonije in razstave ter pripravljala proslave in koncerte. V tistem obdobju je prejela številna priznanja, med drugim tudi Zlati znak svobode, Prešernovo priznanje in druga.

 

Leta 1979 je prvič prišla v Porabje, da bi pomagala pripraviti otroško folklorno skupino za nastop v Cankarjevem domu, in potem se je ves čas vračala. Da bi svojim rojakom podarila košček domovine in svoje neprecenljivo znanje, je prevozila na deset tisoče kilometrov. V tem času je vodila dve pevski skupini, ki z njeno pomočjo poustvarjata ljudsko petje ter še danes ohranjata izvirno ljudsko izročilo in domače narečje. Obe skupini veliko nastopata doma in v tujini ter se udeležujeta revij Ijudskih pevcev v Sloveniji. Na dveh zgoščenkah sta posneli štiriinpetdeset ljudskih pesmi iz Porabja ter sodelovali pri izdaji zgoščenk Slovenska zemlja v pesmi in besedi Za gorami in pri zbirki Sozvočja Slovenije.
Marija Rituper je pet let vodila tudi odraslo folklorno skupino v Sakalovcih in sestavila spremljevalno inštrumentalno skupino za folkloro. Plesalce je naučila izvirnih plesov Goričkega in Porabja in med drugim veliko časa posvečala tudi petju med plesom. Pred šestimi leti je prevzela otroško folklorno skupino na števanovski Osnovni šoli, ki jo vodi še danes. Z odlično odrsko postavitvijo in slikovito rekonstrukcijo otroških oblačil po navodili Marije Makarovič se skupina uspešno predstavlja doma in v tujini, pri čemer je na Madžarskem osvojila celo najvišje priznanje v svoji kategoriji. Za ustvarjalno delo in razvijanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v Porabju prejme Marija Rituper srebrno plaketo JSKD.