ODLIČJA /SREBRNA PLAKETA/ 2012

Ivan Tavčar

(2012)

Srebrna plaketa za organizacijsko in ustvarjalno delo na področju zborovske glasbe v Sloveniji

 

Življenje  Ivana Tavčarja je že od nekdaj prepleteno z glasbo, pa naj gre za njegovo poklicno ali ljubiteljsko pot.  Že pri petnajstih letih je igral trobento v pihalnem orkestru v Svetem, nato je zaradi pomanjkanja dirigentov odšel v zborovodsko šolo v Ljubljani in nadaljeval študij na tamkajšnji Višji pedagoški šoli, poučeval glasbo v osnovnih šolah Divača – Senožeče in Janka Premrla Vojka v Kopru, služboval v glasbeni šoli Sežana in bil dolga leta vpet v produkcijske in programske sheme Radia Koper, kjer je sprva opravljal delo tonskega mojstra, nato pa je bil še vodja izvedbe radijskih programov in vodja glasbene produkcije Radia Koper.

 

Vse to in še kaj je v več kot sedemdesetih letih počel Ivan Tavčar, bil je pa tudi in predvsem odličen pevec in zborovodja. Dokaz njegove velike strasti so že zgodnja leta študija, ko se je izpopolnjeval v pihalnem orkestru JNA in pihalnem orkestru Ljudske milice ter hkrati sodeloval v kar štirih pevskih zborih; v MePZ Zavoda za glasbeno vzgojo pod vodstvom Janeza Boleta, v šolskem zboru pod vodstvom Slavka Mihelčiča, v zboru Višje pedagoške šole pod vodstvom Janeza Kuharja in v Primorskem akademskem zboru Vinko Vodopivec pod vodstvom Braneta Demšarja in Cirila Krpača. Kmalu po študiju pa se je podal v  zborovodske vode in prevzel MoPZ Divača, za tem je vodil MoPZ Koper, ki se je kasneje preimenoval v MoPZ Simon Gregorčič Koper, nato še zbor v Luki Koper.  Na kratko je prevzel tudi oktet Škofije in MePZ Jadran iz Milj… Prelomno leto za Ivana Tavčarja je bilo leto 1976, ko je prevzel vodenje MoPZ Fran Venturini iz Domja pri Trstu, ki ga uspešno vodi še danes.

 

Ivan Tavčar je izreden poznavalec glasbenega dogajanja na Primorskem, še posebej na zborovskem področju, zato ne čudi, da je bil leta 1970 med pobudniki prireditve Primorska poje in eden od ustanoviteljev Zveze pevskih zborov Primorske. V vsem tem času je bil aktivni član zveze kot član upravnega odbora in različnih komisij, zadnji nekaj let pa je njen organizacijski tajnik. Ivan Tavčar je kot zborovodja s številnimi zbori nastopil na vseh revijah Primorska poje, z MoPZ Fran Venturini pa se bo kot edini zborovodja na Primorskem letos tam predstavil že štiriinštiridesetič.

 

Ivan Tavčar je prejemnik številnih priznanj in plaket, med drugim bronaste, srebrne in zlate Gallusove značke.