ODLIČJA /SREBRNA PLAKETA/ 2013

Vera Clemente Kojić

(2013)

Srebrna plaketa JSKD za ustvarjalno
delo na področju vokalne glasbe

Ko govorimo o zborovskem petju na Primorskem, ne moremo mimo Vere Clemente Kojić, (so)ustanoviteljice in zborovodkinje kar šestnajstih zborovskih sestavov. Njeno življenjsko delo je bilo vselej usmerjeno v vzgojo mladih pevcev, ki jim je vzbudila ljubezen do zborovske pesmi. Mnogo let je bila tudi strokovna spremljevalka revij otroških in odraslih pevskih zborov na Primorskem ter sodelavka Zveze pevskih zborov Primorske, Zveze kulturnih društev in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Za zborovsko delo jo je navdušil Makso Pirnik, ki je kot profesor in zborovodja mnogo let uspešno deloval na Tolminskem. Po njegovi zaslugi se je že kot dijakinja tolminskega učiteljišča preizkusila v vlogi zborovodkinje. Po končanem študiju glasbe na Višji pedagoški šoli v Ljubljani in muzikologije na Filozofski fakulteti je delala na Osnovni šoli Idrsko, nižji gimnaziji v Kobaridu ter glasbeni šoli, učiteljišču in gimnaziji v Tolminu. Ob poklicnem pedagoškem delu pa se je še posebej posvetila zborovskemu petju.

Vodila je številne pevske sestave – dekliške, ženske, moške in mešane zbore, oktete, kvartete in male pevske skupine. Vedno je sledila sodobni glasbeni literaturi in v programe uvrščala tudi dela mlajših skladateljev iz svoje bližnje okolice. S pevskimi zbori je uspešno nastopala na revijah mladinskih pevskih zborov v Zagorju in Celju, na tekmovanjih Naša pesem v Mariboru ter na vseh večjih prireditvah na Primorskem. Temu so se pridružila številna snemanja za Radio Koper in RTV Slovenija, ki so jih kasneje izdali na zgoščenki z naslovom Pojo tolminski pevci od 1961 do 2008.

Kljub upokojitvi je Vera Clemente Kojić še vedno aktivna, saj vodi zbor društva upokojencev Tolmin in vokalno skupino Nepozebnice, strokovno spremlja revije odraslih, otroških in mladinskih pevskih zborov ter svetuje mladim zborovodjem.

 

V šestdesetih letih umetniškega poustvarjanja je prejela veliko nagrad in priznanj za delo z zbori na regijski in državni ravni, Občina Tolmin pa ji je leta 2009 podelila tudi naziv »častna občanka«. S svojo predanostjo, strokovnostjo, odgovornostjo in ljubeznijo se je zapisala v srca številnih ljubiteljev petja, zato ji JSKD podeljuje srebrno plaketo za življenjsko delo.