ODLIČJA /SREBRNA PLAKETA/ 2013

Karolina Dragica Mavec

(2013)

Srebrna plaketa JSKD za ustvarjalni
prispevek na področju sodobnega plesa

 

Karolina Dragica Mavec je v Šaleški dolini prva poučevala ustvarjanje in izražanje z gibom. V štiridesetih letih je vzgojila številne generacije plesalcev in jim široko odprla pot v plesni svet, obenem pa postavila temelje za rast in širjenje plesne umetnosti v svojem okolju in širše.
Najprej se je plesno izobraževala pri Marti Pavlin - Brini in Živi Kraigher, slovenskih pionirkah plesne sodobnosti, nato pa svoje znanje nadgrajevala na seminarjih doma in v tujini. Po vrnitvi v Šaleško dolino se je takoj začela plesno udejstvovati kot pedagoginja in koreografinja. Od leta 1967 pa vse do upokojitve je vodila oddelek izraznega plesa na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju.


Vsa leta je bila predana kreativnemu in vzgojnemu delu z otroki in mladostniki. Velenje je zraslo v pomembno in prestižno središče slovenskega sodobnega plesa tudi zaradi njenega pedagoškega in umetniškega dela. Njeni plesalci so se vedno uvrščali v zaključne prireditve ZKOS in JSKD in za svoj ustvarjalni opus dobivali pomembna priznanja in nagrade. Njihove koreografije ljudskih pravljic za otroke – Goskica Gagica, Rdeča kapica, Pastirček in druge – je posnela in predvajala tudi RTV SLO.

 


Karolina Mavec še vedno poučuje najmlajše plesalce v Plesnem studiu N Velenje in jih vodi po svetu plesnih pravljic.
Za svoj bogati in izvirni plesni opus je prejela številna priznanja: listino Mete Vidmar ZKO Slovenije, Napotnikovo priznanje Mestne občine Velenje, državno Šilihovo priznanje za dosežke na pedagoškem področju in nazadnje še plaketo Mestne občine Velenje za kulturno delovanje.
Pedagoški in umetniški prispevek Karoline Dragice Mavec na področju sodobne plesne umetnosti ali izraznega plesa, kot se je prej imenovala ta dejavnost, je pomemben za razvoj plesa v celotni Šaleški dolini. Zato ji JSKD podeljuje srebrno plaketo za ustvarjalni prispevek na področju sodobnega plesa.

 

Foto: Ksenija Mikor