ODLIČJA /ZLATI ZNAK 2012

Teter Šentjanž

(2012)

Zlati znak za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti

 

Mlada slovenska gledališka skupina iz Šentjanža v Rožu na avstrijskem Koroškem je v zadnjih letih za svoje gledališke produkcije prejela številna priznanja in nagrade, leta 2011 pa je s predstavo »Jack ali skodelica kave« (besedilo in režija Alenka Hain)  presenetila tako avstrijsko kot tudi slovensko občinstvo in stroko. Prepričala je žirijo na festivalu Vizije v Novi Gorici, kjer so mladi gledališčniki dokazali, da lahko konkurirajo gledališkim skupinam z vse Slovenije in dosežejo vrhunski nivo ljubiteljske gledališke dejavnosti. Na festivalu so prejeli vizionarja za najboljšo predstavo v celoti. Ta uspeh je skupina isto leto ponovila še na festivalu dijaške ustvarjalnosti Transgeneracije  v Ljubljani, kjer je prejela nagrado za najboljšo predstavo festivala.
Predstava je doživela velik uspeh tudi v Avstriji. Na dijaškem gledališkem srečanju najboljših sedmih mladinskih gledaliških skupin s celotne Avstrije je Teater Šentjanž prejel glavno nagrado žirije v slovitem dunajskem Burgtheatru. Žirija je svojo odločitev obrazložila takole: »Žirija nagrajuje gledališko skupino Teater Šentjanž za predstavo 'Jack ali skodelica kave' avtorice in režiserke Alenke Hain za izrazito parabolo o manjšinah, oblasti in manipulaciji. Igralci so z inteligenco in ironijo, s temperamentom in z veseljem do igre pokazali, da manjšinska tematika ni zgolj regionalen problem. Vsak posameznik lahko postane ogrožena minoriteta, če to želi premočna večina - in vsi klišeji v dobrem in slabem podpirajo to manipulacijo.«
Vztrajno vlaganje v gledališko vzgojo in povezovanje tako s slovenskim kot tudi avstrijskim kulturnim prostorom se je Teatru Šentjanž nadvse obrestovalo. Teater s pridom izkorišča svoj položaj in se z veliko mero inovativnosti poslužuje številnih izraznih možnosti, ki se lepo pokažejo prav v večkrat nagrajeni predstavi; na odru slišimo kar štiri jezike in petje ter uživamo v izvirni scenografiji in drznem gibu, ki ponekod meji že na akrobacije. Teater Šentjanž s tem, ko njegovo umetniško vrednost priznavajo na obeh straneh meje, dokazuje, da je možno prodreti le s kakovostjo, ne glede na to, kateri jezik govoriš.
Teater Šentjanž postaja sinonim za pozitiven naboj vsakdanjega in kulturnega življenja v zamejstvu, utemeljen na vrednotah, ki jih ustvarja gledališka kultura. Mladi Šentjanžčani si želijo uspeha in skušajo iz ljubiteljstva izluščiti vse, kar se izluščiti da. Pri tem so jim  v veliko pomoč ustvarjalna domišljija, gledališko znanje, splošna kultura, jezikovna šola in dobra psihofizična kondicija.