ODLIČJA /ZLATI ZNAK 2013

Miha Dolinšek

(2013)

Zlati znak za pomembne dosežke na
področju filmske dejavnosti

 

Miha Dolinšek je že kot dijak Slovenske gimnazije v Celovcu razmišljal o novih oblikah mladinskega dela na Koroškem. V času, ko je bila slovenska tiskana beseda edino ustvarjalno področje, med ljubiteljsko kulturo pa je prevladovalo zborovsko petje, je bilo uvajanje novosti v kulturi težje uresničljivo.

 

Z vztrajnostjo je Miha Dolinšek po lastnih zamislih začel snemati slovenske prireditve in kratke dokumentarne filme o življenju koroških Slovencev. Večkrat je potožil, da nihče ne gleda v prihodnost in da so koroški Slovenci preveč obremenjeni s preteklostjo. Iskal je izhode iz teh zablod in s svojimi pobudami dokazal, da mladih ni težko navdušiti za ustvarjalno delo. Pri tem ni vedno naletel na razumevanje kulturnih organizacij, saj filmsko ustvarjanje nikoli ni sodilo med prioritete kulturnega dela z mladimi.

 

V okviru Koroške dijaške zveze je ustanovil skupino »Film mladje«, ki jo je vodil od vsega začetka, in okoli sebe zbral številne mlade sodelavce, ki so s pomočjo filmskega in video medija optimistično spregovorili o mladostništvu, koroški stvarnosti in vprašanjih sodobnega bivanja.

 

 

Z doseženim ciljem, ki si ga je zastavil pred dobrimi tridesetimi leti, je dokazal, da film spodbuja kritično razumevanje, argumentiranje lastnih mnenj in oblikovanje lastnih slogov umetniškega izražanja. To potrjujejo tudi njegovi uspehi in nepretrgano delovanje do današnjih dni. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je med koroškimi Slovenci posnel prvi film Tevžej in nekaj filmov v okviru filmskega krožka na Slovenski gimnaziji, v devetdesetih letih pa je s filmom Backup uresničil pomembno koroško-slovensko kulturno izročilo – film o koroški zgodovini in literaturi, ki ga je leta 1995 predvajala tudi RTV Slovenija. Taisti film je na mednarodnem filmskem festivalu nekomercialnega filma v Ebenseeju prejel zlatega medveda za inovativnost in nagrado občinstva.

 

V zadnjem desetletju je uresničil vsaj tri večje filmske projekte: otroško TV nanizanko Mihec in Maja v 34 delih, mladinsko 9-delno nadaljevanko Nepozabno poletje in odmevni mladinski filmski projekt Iskrica, pri katerem lahko mladinci s profesionalno pomočjo naredijo svoj film. Tako vsako leto več kot 130 mladincev z Dolinškovo pomočjo sproducira nad 20 kratkih filmov, ki so predstavljeni v največji kinodvorani na avstrijskem Koroškem, v celovškem CineCity.

 

Miha Dolinšek je dal slovenski mladini na avstrijskem Koroškem nov zalet. Ob posredovanju znanja vseh segmentov filmskega ustvarjanja mu je uspelo, da je film med mladimi zaživel kot zvrst kulturnega ustvarjanja in ob gledališču postal najpomembnejši del kulturnega delovanja mladih, zato mu podeljujemo zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.