ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA

PRIZNANJA IN ODLIČJA SKLADA 2022

 

ALENKA EKA VOGELNIK DOBITNICA ZLATE PLAKETE ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Ljubljana – V soboto, 11. marca, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani podelil najvišja odličja in priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Zlato plaketo za življenjsko delo je prejela lutkarica, ilustratorka, kostumografinja in scenografinja Alenka Eka Vogelnik, ki je s svojim strokovnim znanjem vidno zaznamovala vsa omenjena področja in je od začetkov svojega delovanja tesno povezana z ljubiteljskimi ustvarjalci – kot avtorica ali pedagoginja oziroma mentorica. Kot je pojasnila v zahvalnem govoru, jo je priznanje primoralo k temu, da se je tudi sama ozrla nazaj, k vsemu, kar je počela zadnjih 45 let. »To oziranje je bilo precej stresno,« je šaljivo poudarila.Na dogodku, ki ga je vodila Blažka Müller in z glasbo razgibala Brina Vogelnik, sta občinstvo pozdravila direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič ter predsednik komisije za priznanja in odličja JSKD dr. Tomaž Simetinger. Po Simetingerjevih besedah je bila letošnja podelitev še posebej izrazito zaznamovana z lutkami, ki imajo v gledališkem svetu posebno mesto. »Lutka je spojni člen med igralci in občinstvom, a tudi metafora za ljubiteljsko kulturo kot tako – kajti, kje pa živi ljubiteljska kultura, če ne med nami, tam, kjer se stikamo.« Ob tem je Damjanovič izjemno zadovoljen, da je v lanskem letu ljubiteljska kultura znova zaživela v polnem sijaju in dobila pravi, predpandemični pospešek.

Podelili štiri srebrne plakete in zlati znak

Srebrne plakete so prejeli Tomaž Škamperle, eden izmed vidnejših godbenikov in mentorjev na področju instrumentalne glasbe, Janez Zalaznik, akademski slikar, fotograf in grafični oblikovalec, predavatelj, mentor in pisec strokovnih prispevkov s področja likovne dejavnosti, Danica Pirečnik, eno izmed najvidnejših imen slovenske zborovske dejavnosti, tako tenkočutna pedagoginja kot glasbena ustvarjalka, in Marica Hartmann, ki je že več kot petdeset let steber Slovenskega kulturnega društva Celovec, v katerem se je še posebej razvila lutkovna dejavnost z otroki in za otroke. Zlati znak na področju gledališča, lutkovne in likovne dejavnosti je letos prejela Nina Šulin, ena od tistih umetnic, ki s svojim raznorodnim delovanjem posega na različna umetniška področja in jih neutrudno povezuje.

Za priznanja so se potegovali predlagani kandidati in kandidatke, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija, ki so jo poleg dr. Tomaža Simetingerja sestavljali člani mag. Marko Rupel, mag. Marijana KolenkoAndreja Koblar Perko in dr. Inge Breznik.

 

nagrajenci 2022

Z leve proti desni: Damjan Damjanovič, Marica Hartmann, Alenka Eka Vogelnik, dr. Tomaž Simetinger, Danica Pirečnik, Tomaž Škamperle, Nina Šulin, Janez Zalaznik (foto: Matej Maček)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravilnik o priznanjih Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (29. 10. 2020)